40 jaar Brusselse Atletiekvereniging: ‘De vonk slaat vaak over door de kinderen’

Peter Dhondt
26/09/2019

De Brusselse Atletiekvereniging (BAV) viert haar 40ste verjaardag op de VUB-piste in Etterbeek.

Mensen, en dus ook Brusselaars, vinden hun gezondheid en présence steeds belangrijker, en daar hebben ze best wat zweet voor over. Door aan te sluiten bij een sportclub krijg je er bovendien flink wat sociaal contact bovenop. Dat laatste trekt heel wat twijfelaars over de streep, zo weten ze ook bij de Brusselse Atletiekvereniging (BAV), de sportclub die deze week haar 40ste verjaardag viert.

Professor_Marcel_Hebbelinck_in_het_Labo_Inspanningsfysiologie_tijdens_de_inhuldiging_van_het_HILOK-gebouw_in_april_1978_(c)_Collectie_CAVA,_Archief_Marcel_Hebbelinck.jpg

Professor Marcel Hebbelinck, één van de drie VUB-professoren achter de oprichting van de Brusselse Atletiekvereniging, in het Labo Inspanningsfysiologie in april 1978.

De aanleiding van de oprichting van de BAV was de splitsing van de Koninklijke Belgische Atletiekbond (KBAB) in april 1978 in een Vlaamse vleugel (VAL) en een Waalse vleugel (LBFA.) Zonder veel inspraak van de Brusselse atleten kozen alle Brusselse clubs voor de LBFA.

VUB-professoren Marcel Hebbelinck, Walter Van Rensbergen en Staf Vermeeren stampten daarop de BAV uit de grond en maakten de vereniging lid van de VAL. Ze hoopten de Nederlandstalige atleten uit de Brusselse clubs te kunnen aantrekken, maar slechts drie sporters bleken daartoe bereid: Marie-Rose Verhoeven (4.16 op de 1500m), zevenkampster Chris Van Landschoot en Linda Grijp. Pas na een lang aanslepend proces werden zij door hun clubs vrijgelaten.

Samen met Atlemo uit Molenbeek is de BAV overigens nog steeds de enige Nederlandstalige atletiekclub in Brussel.

Dankzij de professoren kon de club gebruik maken van de sintelpiste op de campus van de VUB in Etterbeek. Tot vandaag kunnen VUB-studenten als wederdienst gratis aansluiten bij de club. Ook de kleuren van de VUB (blauw en oranje) werden door de club overgenomen.

De 13-18 jarigen van de Brusselse Atletiekvereniging (BAV) worden op woensdag en vrijdag getraind door Chris Van San

De 13-18 jarigen van de Brusselse Atletiekvereniging (BAV) worden op woensdag en vrijdag getraind door Chris Van San.

Jarenlang organiseerde de club haar eigen Guldensporenmeeting in Brussel: lange tijd in het Drielindenstadion in watermaal-Bosvoorde, in 1995 in het Heizelstadion en in 1996 in het Fallonstadion in Sint-Lambrechts-Woluwe. In 1993 organiseerde de club nog de Belgische Kampioenschappen atletiek alle categorieën in het Heizelstadion. Door het gebrek aan een vaste thuisbasis met de nodige accomodatie organiseert de BAV vandaag geen officiële wedstrijden meer.

Brusselse Atletiekvereniging (BAV): "het sociale luik is even belangrijke als het sportieve."

Brusselse Atletiekvereniging (BAV): "het sociale luik is even belangrijke als het sportieve."

Het ledenaantal bleef wel stijgen en er zat ook talent bij: Andrew Reets werd vierde aller tijden door 100m te lopen in 10.40, Marlon Noble werd 2 keer Belgisch kampioen hinkstap, Olivier De Smul sprong over 2 meter. Er waren ook de successen van steeple-loper Walter Dobbeni (Top 10 in België) en Helen Weidum behaalde de Belgische top in het kogelstoten.

Training van de Brusselse Atletiekvereniging (BAV) op de VUB-piste op de campus in Etterbeek

Training van de Brusselse Atletiekvereniging (BAV) op de VUB-piste op de campus in Etterbeek: trainer Tom Heremans loopt voorop.

De oude sintelpiste op de VUB deed de betere lopers terugdeinzen, maar vanaf oktober 2006 zorgde een nieuwe omheinde kunststofbaan voor een kwaliteitsinjectie, waar vooral de spurters blij mee waren. Sinds 2007 sluiten ook de competitie-atleten van het Zoniën Athletics Team (ZA Team) aan bij de BAV.

Succesformule

Het sociale luik van de club wordt gekoesterd, maar ook het familiale. Er zijn aparte trainingen voor kinderen van 6 tot 12 jaar op vrijdag. De jeugd van 13 tot 18 jaar en de volwassenen trainen naast vrijdag ook op woensdag op de VUB-piste. Sommige ouders sloten aan bij de club omdat de kinderen er liepen, en omgekeerd. Het lidgeld bedraagt 60 euro per persoon per jaar. Voor 140 euro is het hele gezin ingeschreven, onafhankelijk het aantal kinderen.

“Mensen schrijven hun kinderen in voor atletiek en zien de volwassenen gelijktijdig trainen. Zo slaat de vonk vaak over”

Tine Deckers, voorzitter Brusselse Atletiekvereniging (BAV)

De trainingen gaan het hele jaar door, ook in vakantieperiodes. Elk jaar is er een wandelweekend van de club, op het einde van de zomer is er altijd een barbecue. Het gaat om meer dan de snelste zijn. Af en toe wordt er zelfs een echte BAV-baby geboren.

“Er zijn maar twee zekerheden in het leven. Iedereen gaat dood, en BAV traint op dinsdag, woensdag en vrijdag”

Stefaan Sonck (ere-voorzitter)

Na de training wordt er vaak nog iets gegeten in ’t Complex, het studentencafé op de campus, waar ook de kleedkamers en douches zijn.

Trainers

Het succes van sportclubs in Vlaanderen zorgt voor een tekort aan gekwalificeerde trainers. Bij de BAV lukt dat zonder al te veel problemen. De lopers bij de jeugd springen bij om training te geven aan de kinderen tot 12 jaar en ook bij de volwassenen worden lopers trainer.

Uit_het_archief_van_de_Brusselse_Atletiekvereniging_Chris_Van_San_Stefaan_Sonck_Walter_Dobbeni_(c)_BAV-Archief_Chris_Van_San.jpg

Uit het archief van de Brusselse Atletiekvereniging: vierde van links is Chris Van San. Stefaan Sonck en Walter Dobbeni staan uiterst rechts.

Vandaag zitten er met Cornelia Tietz, Sen Haerens, Tom Heremans, Stefaan Bruffaerts, Levi Guillaume, Bram Mombers-Schepers en Steven Van Elsuwé zeven trainers in de poule. Bovendien springt ook ere-voorzitter en trainer met lange staat van dienst Stefaan Sonck nog af en toe bij. 1979, het stichtingsjaar van de club, is te lang geleden, maar verschillende BAV’ers lopen al decennia lang rondjes op de piste in Etterbeek.

Chris Van San is al 38 jaar lid van de club, gepassioneerd door sport en al 30 jaar trainer. Op dinsdag verzorgt hij alternerend met Tom Bara de trainingen voor volwassenen op de Jesse Owens-piste in Neerpede. Op woensdag en vrijdag aan de jeugd (13-18 jaar) op de piste van de VUB.

“In de jaren 1980 en 1990 stond de sportieve prestatie voorop. Vandaag is het sociale luik even belangrijk”

Chris Van San, dertig jaar trainer bij BAV

De jeugd proeft van alle atletiekdisciplines, maar de volwassenen beperken zich tot lopen. “Op die manier kunnen alle leeftijden en niveaus gelijktijdig lopen. Je bepaalt zelf hoe hard je gaat. Zo ontstaan ook groepen van hetzelfde niveau, wat het voor iedereen aangenamer maakt, ” zegt Chris Van San.

Chris Van San, 30 jaar trainer bij de Brusselse Atletiekvereniging (BAV)

Chris Van San, 30 jaar trainer bij de Brusselse Atletiekvereniging (BAV.)

Blessures

Wie alleen loopt, doet meestal niet meer dan lopen alleen. Door aan te sluiten bij een club, ga je trainen. Met een opwarming, een hoofdprogramma, krachtoefeningen, stretching en cooldown. Trainer en ondervoorzitter Bram Mombers-Schepers benadrukt het belang ervan: “Zo vermijd je blessures en geef je je lichaam de totaalaandacht die het nodig heeft.”

De Brusselse Atletiekvereniging (BAV) viert haar 40ste verjaardag op de VUB-piste in Etterbeek.

De Brusselse Atletiekvereniging (BAV) viert haar 40ste verjaardag op de VUB-piste in Etterbeek.

Ambitie

Verschillende niveaus en leeftijden en het plezier staat voorop, maar de snelste lopers laten ook van zich spreken en tillen de anderen naar een hoger niveau. Zilver op de 4x1500m op de Provinciale Kampioenschappen van dit jaar voor de ploeg Brecht Coremans (vorig jaar nog trainer), Stefaan Bruffaerts, Gerrit Pierreux en Elias Van Haute.

Brusselse Atletiekvereniging (BAV): trainers Bram Mombers-Schepers en Sen Haerens

Brusselse Atletiekvereniging (BAV): trainers Bram Mombers-Schepers en Sen Haerens (rechts.)

Thomas Jansen en diezelfde Stefaan Bruffaerts haalden enkele weken geleden nog een eerste plaats op de 43,2km Run-Bike op de EcoTrail van Brussel.

Ecotrail_Brussel_2019_Thomas_Jansen_en_Stefaan_Bruffaerts_van_de_Brusselse_Atletiekverenging_winnen_de_Run-Bike_op_de_afstand_43km_(c)_BAV.jpg

Ecotrail Brussel 2019: Thomas Jansen en Stefaan Bruffaerts van de Brusselse Atletiekverenging winnen de Run-Bike op de afstand 43,2 km.

De marathon en halve marathon van Brussel op 6 oktober dit jaar en de 20km door Brussel (31 mei) staan uiteraard hoog op het programma, maar de Relais Givrés in Neder-Over-Heembeek (dit jaar op 18 januari) is evenzeer een vaste afspraak op clubniveau: een wedstrijd met teams van elk 5 lopers, waaronder verplicht tenminste één vrouw en een master (+35), die vaak in modder of sneeuw gelopen wordt. De BAV loopt meestal mee met vijf verschillende teams.

Wie wil aansluiten bij de Brusselse Atletiekvereniging, neemt best eerst een kijkje op https://www.brusselseav.be/. Je kan gratis naar enkele proeftrainingen komen.

Voor wie wil (her)beginnen met lopen organiseert Chris van San vanaf dinsdag 1 oktober wekelijks een start 2 run (van o naar 5km) op de Jesse Owenspiste in Neerpede, telkens van 19 tot 20 uur. Je kan Chris bellen op het nummer 0497 18 64 71.

Even loslopen, een gedicht door Chris Van San

zoals alle vrouwen wel eens doen
trok je stevig aan de leiband
maar 's avonds na het eten
ben ik even los gaan lopen

je wou de vijs wat spannen
en me in mijn vrijheid raken
maar toen de koekoek zes keer keek
ben ik me toch maar op gaan maken

ik liep al snel met volle vuur
en vlamde door het perkje van de buur:
twee rozen naar de knoppen
en de tuinkabouter overstuur!

dan maar getrokken naar de piste
van d'universiteit
waar de studenten altijd blokken
zelfs in hun schaarse vrije tijd

later dan voorzien weer thuisgekomen
en slaag gekregen van de koekepan
maar moedermeisje wees niet boos:
door sport hou je een fitte man!

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Sport , Samenleving , Sporting Flagey , brusselse atletiekvereniging , BAV , VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni