| Sambi Lokonga droeg in de wedstrijd tegen KV Mechelen zowel de witte, traditionele aanvoerdersband, als de regenboogband. Dat de ene de andere bedekte, roept zowel op sociale media als bij de ProLeague vragen op.

Anderlecht-aanvoerder Sambi Lokonga bertreurt misverstand rond bedekken regenboogband

GR
© BRUZZ
08/03/2021
Updated: 08/03/2021 16.22u

Sambi Lokonga betreurt het misverstand rond het bedekken van zijn regenboogband als aanvoerder van Anderlecht tijdens de wedstrijd van dit weekend tegen KV Mechelen. Hij benadrukt dat dit niet bewust was en het gaat om een misverstand. “Ik benadruk dat ik mensen respecteer in al hun diversiteit, of dat nu gaat om geaardheid, afkomst of geloofsovertuiging.”

In de strijd tegen geweld tegen de LGBTQ+-gemeenschap houdt de ProLeague, ofwel de vereniging van Belgische profclubs, al jaren een campagne waarbij alle aanvoerders van de clubs uit eerste klasse een regenboogband dragen. Dat was dit weekend opnieuw het geval.

'Wij verwachten een uitleg'

Kapitein van Anderlecht Sambi Lokonga koos er echter voor om zowel de witte traditionele band te dragen als de regenboogband. Dat de witte band de regenboogband bedekte, zette kwaad bloed op sociale media. Een aantal mensen ziet het als een gebrek aan respect en ook de ProLeague zelf is niet te spreken over het voorval.

“Elke kapitein zou de regenboogband dragen en wij betreuren dan ook dat dit op Anderlecht niet correct gebeurd is, zeker nu blijkt dat deze campagne meer dan ooit nodig is. We zullen dit voorval bespreken met Anderlecht en verwachten een uitleg,” zegt woordvoerder Stijn Van Bever aan Het Laatste Nieuws.

Sambi Lokonga heeft ondertussen in een persbericht zelf gereageerd. Hij benadrukt daarin dat het gaat om ‘een misverstand’. “Ik heb gezien dat er verwarring is ontstaan rond het dragen van mijn kapiteinsband tegen Mechelen. Het is voor mij een vorm van bijgeloof om ook altijd de band van RSCA te dragen. Ik hoop dat ik hiermee dit misverstand kan uitklaren. Ik benadruk dat ik mensen respecteer in al hun diversiteit, of dat nu gaat om geaardheid, afkomst of geloofsovertuiging.”

Ondertussen heeft Lokonga via zijn Instagrampagina laten weten dat hij tijdens de volgende wedstrijd tegen Racing Genk nog eens de regenboogband zal dragen. "Om alle twijfels weg te nemen zal ik er voor zorgen dat de regenboogkleuren goed zichtbaar zullen zijn," zo zegt hij.

Niet de eerste keer

Opvallend is dat ook de broer van Sambi Lokonga, Paul-José Mpoku (Standard) al eens in opspraak kwam voor het niet dragen van de regenboogband. Lokonga groeide op in een zeer katholieke familie, en liet zich vanuit zijn sterke geloofsovertuiging al eens betrappen op controversiële uitspraken.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni