Anderlecht verpatst Santini aan China en verhuurt peperdure Sanneh

© Nicolas Vereecken / PhotoNews
| Ivan Santini nam vorig seizoen een vliegende start in het shirt van Anderlecht, maar viel daarna even snel terug. Hij was in totaal goed voor zestien doelpunten in 39 wedstrijden.
Updated: 29-07-2019 - 13:35

Ivan Santini (30) heeft een contract ondertekend bij Jiangsu Suning. Dat heeft de Chinese club deze ochtend zelf bekend gemaakt via Instagram. Anderlecht vangt in totaal vijf miljoen euro voor de spits die zich niet in de gratie kon spelen van zowel het publiek als kersvers speler-trainer Vincent Kompany. Ook verdediger Sanneh (24) vertrekt bij paars-wit. Hij wordt voor een jaar verhuurd aan het Turkse Goztepe met een aankoopoptie van zes miljoen euro.

Vijfvoudig Kroatisch international Santini streek pas vorige zomer neer in het Astridpark en kwam er in 39 wedstrijden tot zestien doelpunten. Na een razende start, met acht treffers in evenveel wedstrijden, zweeg zijn kanon. Zijn overige acht doelpunten vielen verspreid over de rest van het seizoen.

Extra middelen voor nieuwe spits

Bij de supporters groeide hij niet uit tot een publiekslieveling en dus mocht hij vertrekken. De Chinese Super League, in de hoedanigheid van club Jiangsu Suning, bood een uitweg voor de aanvaller die eveneens een verleden heeft bij Standard. Santini was tussendoor ook nog even actief bij het Franse Caen.

Anderlecht heeft dankzij de transfer extra middelen om op zoek te gaan naar aanvallende versterking. Landry Dimata is immers nog een tijdje out en een valabel alternatief heeft Vincent Kompany niet in zijn kern. Zo moest middenvelder Gerkens afgelopen weekend in de seizoensopener tegen Oostende nog depanneren in de spits.

Sanneh verhuurd, Kums op weg naar de uitgang?

Nog volgens Het Nieuwsblad zou Anderlecht een oplossing hebben gevonden voor het zware contract van Bubacarr Sanneh (24). Die kwam een jaar geleden over van het Deense FC Midtjylland voor een recordbedrag van 8 miljoen euro. Daarmee kroonde hij zich tot de duurste verdediger ooit in de Belgische eerste klasse.

Sanneh
© PhotoNews
| Sanneh (links) kon de torenhoge verwachtingen niet waarmaken.

Maar de Gambiaan slaagde er niet in om die som te verzilveren op het veld. Toch ziet de Turkse staartploeg Goztepe potentieel in Sanneh. Die huurt hem voor een jaar met een aankoopoptie van 6 miljoen.

Ook Sven Kums is bij Anderlecht op weg naar de uitgang. Zo ontbrak hij zondag in de selectie. De middenvelder, die in 2015 nog kampioen werd met AA Gent, vond nooit echt zijn draai in het Lotto Park en wordt gelinkt aan een terugkeer naar zijn ex-club. Maar Kums is een van de beter betaalde voetballers bij paars-wit, waardoor ook buitenlandse opties bekeken worden.

Trebel, Lawrence en Musona al langer in de etalage

Verder weten Adrien Trebel, James Lawrence en Knowledge Musona al een tijdje dat ze mogen uitkijken naar een andere club. Trebel, vorig seizoen een van de enige spelers die op niveau acteerde bij paars-wit, is met drie miljoen euro bruto per jaar wel een van de grootverdieners bij paars-wit. Hij zal om die reden dan ook niet zomaar willen vertrekken bij de Brusselse recordkampioen.

Voor verdediger Lawrence, die vorig seizoen nog heel wat speelminuten verzamelde, en spits op overschot Musona moet ook nog een oplossing gevonden worden. Allebei maken ze geen deel meer uit van de selectie en moeten ze vrede nemen met een plaatsje op de tribune.

Wat met doelman Didillon?

In doel is de vraag of Kompany het vertrouwen behoudt in doelman Thomas Didillon. Die stond tegen Oostende in het openingskwartier te trillen op zijn benen, maar herstelde zich daarna wel goed. Toch lijkt Kompany, naar de filosofie van zijn ex-trainer Pep Guardiola, op zoek te willen gaan naar een goalie die ook het uitvoetballen voor de volle honderd procent beheerst.

Reservedoelman Roef beschikt over die vaardigheden, maar ontbreekt wel de nodige ervaring. De kans bestaat dus dat er ook voor die positie nog iemand bijkomt. Voorzitter Marc Coucke zou in de zomer gepolst hebben naar de interesse van Rode Duivel Simon Mignolet, maar die zou volgens het Het Laatste Nieuws vriendelijk bedankt hebben.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?