Brusselse bekerderby: Anderlecht ontvangt Union

© Photonews
| Dimata en co ontvangen de buren uit Sint-Gillis.

Vanaf de 1/16e finales belanden ook de eersteklassers in het bekertornooi. Als laatste uit de trommel kwamen de enige resterende Brusselse clubs: Anderlecht en Union. De derby wordt gespeeld op 25, 26 of 27 september. De laatste bekerwinst van Anderlecht dateert uit 2008. Voor traditieclub Union is het al geleden van in 1914.

Nog twee Brusselse clubs maken kans op winst van het bekertornooi. En in de 1/16e finales komen ze tegen elkaar uit. RSC Anderlecht ontvangt Union Saint-Gilloise. Het Constant Vanden Stockstadion is het decor van de bekeraffiche. Anderlecht werd als eerste geloot uit de trommel, Union heeft geen thuisvoordeel omdat het net als Anderlecht een profclub is.

Laatste ontmoeting

Het is al van het seizoen 1979 geleden dat beide clubs tegen elkaar speelden, en dat was ook in een bekermatch. Toen vond de wedstrijd ook plaats in het Astridpark. Paars-wit won de match met 2-0.

Brussels voetbalhistoricus Kurt Deswert kijkt al uit naar de wedstrijd: "Jammer dat RWDM eruit is gegaan, maar deze derby maakt veel goed." Maar het zou nóg mooier kunnen zijn voor Deswert. "Kan Anderlecht zijn thuisvoordeel niet afstaan? Zo'n match in het Dudenpark geeft nog net iets extra."

Laatste bekerwinst

Anderlecht moet al tien jaar wachten op bekerwinst. De laatste Beker van België die in de kast staat in het Astridpark dateert al van 2008. Union won ooit de tweede en derde editie van het tornooi. In 1914 wonnen de Unionisten de finale tegen Club Brugge met 2-1.

De Brusselse voetbalfans houden best al 25, 26 en 27 september vrij in de agenda. De exacte speeldatum wordt nog meegedeeld.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Historische voetbalderby's

Af en toe kruisen RWDM, RSCA Anderlecht en Union Saint-Gilloise ergens de degens, in derby's die meteen herinneringen oproepen aan het roemrijke verleden van de clubs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?