Brusselse studenten-topsporters klaar voor Summer Universiade 2019

Belgische delegatie Summer Universiade in Napels 2019.© ASEUS Media Liaison Summer Universiade Napoli 2019

De Summer Universiade 2019 in Napels is het tweejaarlijkse en tegelijk derde grootste sportevenement ter wereld. De shortlist voor de 30ste editie is pas bekend: 41 deelnemers, onder wie elf Brusselse studenten-topsporters.

De sportieve studenten-atleten participeren namens de Belgian University Sports Federation (BUSF) in tien disciplines: atletiek, judo, rugby 7’s, taekwondo, schermen, artistiek turnen en ritmisch turnen, zwemmen, tafeltennis en schieten (pistool en geweer).

Bij de selectie horen elf geboren en getogen Brusselse topsporters-studenten of atleten aan Brusselse universiteiten en hogescholen. Dat zijn drie Brusselaars meer dan bij de vorige Universiade 2017 in Taipei (Azië).

De Brusselse en overige Vlaamse en Waalse studenten zullen zich als onvervalste sportiolo onder pakweg negenduizend deelnemers uit bijna alle landen moeten bewijzen in de hoofdstad van de pizza.

Voor de VUB zijn dat Stef Van Campenhout en Stef De Greef, twee schermers van 21 jaar. Ook Lucas Mottiat (20) uit Oudergem, van de Haute Ecole de Bruxelles-Brabant, wordt ingezet als schermer.

Verder voor judo (73kg.) Brusselaar Charly Nys (22) en in het tafeltennis, geboren en getogen Ukkelaar Florian Cnudde (20). Zoals vorige editie kan ook het Brusselse toptalent en medailleverzamelaar Si-Mohamed Ketby (21), student van Ecam/Da Vinci, meedoen voor de discipline taekwondo (68kg), vergezeld van zijn Marokkaans-Brusselse coach Abdel Mkadmi (41).

Tot slot werd een ruim vrouwenteam van twaalf rugbyspelers geselecteerd, die met hun Brusselse coach Kevin Sulejmani zich aan het Rugby Seven's wagen. Dit is een afgeleide van de Rugby Union, voor een team van zeven spelers die met helften van zeven minuten lang op een gans rugbyveld spelen. Als Brusselaars horen Maya De la Hera (20) en Ella Amory (18), beide van de ULB, tot het team. Samen met de Anderlechtse Margot Dolphy (21) (Ecole Ilya Pridogine) en de Schaarbeekse Gul Eryoruk (20), die aan de Haute Ecole Léonard de Vinci studeert. Ook Sarah Basa vervoegt de vrouwenploeg.

De ploeg, gesponsord door Adeps en via de Vlaamse sportfederaties door Sport Vlaanderen (ex-Bloso), krijgt het gezelschap van een ruime delegatie van het BUSF. Naast coaches per discipline en een (para)medisch team, dat alle twee jaar uitkijkt naar de wereldreis. Zoals altijd zijn er studenten-topsporters die de moeilijke keuze moeten maken of ze trainen voor de Universiade, of eerder alles inzetten voor een volgende EK of WK.

Taekwondo Abdelkhalak Mkadmi Universiade 2019 Napels
© ASEUS Media Liaison Summer Universiade Napoli 2019
| Taekwondo: Abdelkhalak Mkadmi op de Universiade 2019 in Napels.

Si-Mohamed Ketbi, 5de op het WK in mei

Si-Mohamed Ketbi (21 jaar), derdejaarsstudent industrieel ingenieur in de Haute Ecole Vinci, is als enige Brusselse taekwondo-sporter geselecteerd voor de Universiade 2019. Geen wonder gezien hij tot de top tien van de wereld behoort, volgens de ranking van de internationale federatie.. Coach Abdel Mkademi: "Hij is er helemaal klaar voor. De wedstrijd maakt deel uit van zijn voorbereiding op de Europese kampioenschappen deze herfst. Dit kan voor extra punten zorgen, die hem nog beter in de ranking plaatsen op wereldvlak." Ketbi haalde vorige maand (mei 2019) de vijfde plaats in Categorie 68 op het WK in Manchester. "Ketbi is in topconditie en als supertalent heel indrukwekkend," onderstreept zijn coach nog.

Judoka Charly Nys, 73 kilo

Judoka Charly Nys

Judoka Charly Nys , categorie 73 kilo, studeert Lichamelijke Opvoeding aan de UCL. "De federatie heeft objectieven gesteld, en klaarblijkelijk heb ik alle criteria gehaald," stelt Nys. De Brusselaar heeft zich in maart 2019 als eerste gerangschikt op de European Judo Cup in Uster-Zürich (Zwitserland) en nog een eerste plaats op de Europa Cup in Celje (Slovenië).

"Vermits ik geen andere toernooien deze zomer heb, komt die Universiade als geroepen. Het is een heel, heel sterke competitie. Er zal talent zijn op wereldniveau, met verschillende koplijst-geklasseerden op mondiaal vlak. En wie na mij komt, zal merken dat ik niet kwam 'pour faire des jeux rigolo', maar ik zal me verbijten. Ik ga er voluit voor."

Maya de la Hera, Rugby 7

Maya de la Hera, Rugby Seven's

Ook Maya de la Hera, eerstejaars kinesitherapie aan de ULB, haalde de criteria van het selectiecomité van de federatie. "Het dwingt me ertoe om er nog harder tegenaan te gaan," stelt De la Hera onomwonden.

"Ik zal nog harder trainen tot 3 juli, want het is mijn derde grootste wedstrijd waaraan ik mag deelnemen. Ons team eindigde tweede in Andorra in 2017, en op het WK voor universiteitsstudenten in 2018 eindigden we derde. Dat team is nu voor de helft terug present op de Summer Universiade 2019, dus ik ken de andere meisjes wel."

Sarah Basa, Rugby 7

Sarah Basa, Rugby Seven's

Sarah Basa, derdejaarsstudente kinesitherapie aan Parnasse, liet zich al opmerken tijdens het jongste toernooi Costa Blanca Rugby Seven's (24-26 mei) in Benidorm. Het Belgisch vrouwenteam plaatste zich vijfde.

"De Universiade is iedere dag onze 'talk of the town', onder de meisjes die meegaan," stelt Basa. "Het valt juist goed, na de blokperiode en de examens die al door zijn, om nog volop te kunnen trainen voor deze wedstrijd. Het team dat is gevormd, bestaat voor een deel uit de eliteploeg, aangevuld met het team in vorming. Bij de Universiade mogen enkel studenten mogen deelnemen, en dat maakt eigenlijk spijtig genoeg een aparte selectie. Maar we gaan ervoor, ook al hebben sommigen begin juli nog de Grand Prix des Cérises te doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?