| 20 kilometer lopen, da's afzien. Gelukkig stonden supporters klein en groot langs het parcours om de joggers een hart onder de riem te steken

Helft aantal deelnemers voor eerste 20 kilometer sinds corona

FDK
© BRUZZ
03/09/2021

Iets meer dan een week voor de 41ste editie van de 20 kilometer door Brussel schreven zo’n 20.000 mensen zich in om mee te lopen of wandelen. Dat is de helft van het recordaantal in mei 2019, maar de organisatie laat het hoofd niet hangen. “Die twee edities vallen niet met elkaar te vergelijken”, aldus organisator Carine Verstraeten.

“Een eenduidige verklaring voor het lagere aantal inschrijvingen heb ik nog niet”, aldus Verstraeten. “Normaal gezien komen er ongeveer 9.000 mensen uit het buitenland om mee te lopen. Door de coronamaatregelen wat reizen betreft, ligt dat aantal wellicht een stuk lager.”

Toch zal de organisatie meer dan tevreden zijn als ze de kaap van 20.000 inschrijvingen haalt. “Dat is waar we op mikten, maar eigenlijk hadden we het niet durven dromen nadat we het evenement tweemaal moesten uitstellen”, aldus Verstraeten. “Bij een recordaantal halen we uiteraard de champagne boven. Maar we hoeven geen record te breken, zolang we maar wat zon in mensen hun leven kunnen brengen na deze vermoeiende periode.”

Virtuele en wandelende deelnemers

Om alles veilig te laten verlopen, wordt gevraagd om bij het aankomen een mondmasker te dragen. “Het lopen zelf kan wel zonder masker”, legt Verstraeten uit.

Maar niet enkel corona brengt veranderingen aan het parcours dit jaar. “We maakten de 20 kilometer door Brussel dit jaar extra inclusief. Zo kun je het parcours nu ook wandelen of virtueel deelnemen over een periode van zeven dagen.” Daarnaast is er ook een nieuwe bevoorradingstand in het Ter Kamerenbos met Aquarius.

De organisatie verliep volgens Verstraeten een stuk moeizamer dan andere jaren. “Iedereen loopt nerveus rond. Maar ik merk ook veel vreugde en energie omdat het evenement kan doorgaan.” Volgend jaar zou de 20 kilometer opnieuw op de laatste zondag van mei doorgaan. “Dan zal alles weer een stuk vlotter verlopen," aldus Verstraeten, "zonder een vakantieperiode vlak voor het evenement, zoals nu.”

De groepsinschrijvingen zijn gesloten sinds 20 augustus, maar individuele lopers kunnen nog steeds een ticket bemachtigen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni