Het WK voetbal, dat is ook het moment waarop de Brusselse nationaliteitenpuzzel het zichtbaarst wordt, met vlaggen, toeters én kroegen voor elk land. We maakten voor u een hoogst subjectieve selectie van thuiscafés voor de aanhangers van de deelnemende landen. Vandaag: Zuid-Amerika.

Qua sfeer kan er weinig op tegen Zuid-Amerika. Van Colombia tot Chili weten ze wat feesten is. Brussel telt ook enkele levendige gemeenschappen. Een overzicht van waar u naartoe moet voor elk van de zes Zuid-Amerikaanse WK-deelnemers.

Brazilië

Het gastland mag uiteraard niet ontbreken. De Brazilianen trappen donderdagavond immers het tornooi af tegen Kroatië. Place to be om de goddelijke kanaries aan het werk te zien is Canoa Quebrada op de Kolenmarkt. Daar is een groot scherm en aangepaste animatie voorzien.

Nochtans maakt het WK in Brazilië niet alleen vreugde los. De hoge kostprijs van het evenement krijgt in een land waar nog veel schrijnende armoede is veel kritiek. “Als handelaar heb ik geen andere keuze dan mijn klanten een groot scherm en plezier te bieden”, zegt uitbaatster Nice Brazil. “Maar het land heeft andere noden.”

Andere adressen zijn restaurant La Cantina in het centrum en cocktailbar Dona Flor in Elsene.

Canoa Quebrada, Kolenmarkt 10, 1000 Brussel www.canoa-quebrada.be

Dona Flor, Waterloosesteenweg 375, 1050 Elsene www.donaflor.be

La Cantina, Olivetenhof 13, 1000 Brussel

Argentinië

Om de kunstjes van Lionel Messi en co te aanschouwen kunt u volgens onze bronnen terecht in discotheek Chango in de Vander Elststraat. Voor de eerste wedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina wordt er niet al te veel volk verwacht omdat die om middernacht gespeeld wordt, maar daarna hopen de Brusselse Argentijnen toch een honderdtal personen op de been te krijgen.

De bar zendt trouwens ook de wedstrijden van Ecuador en Colombia uit.

Chango, Vander Elststraat 6, 1000 Brussel

Ecuador

Wie in Ecuadoraanse sfeer een potje voetbal wil kijken, spreekt best af in La Mami, een café-restaurant in Sint-Gillis met Ecuadoraanse eigenaar. De Ecuadoraanse Brusselaars hebben afgesproken daar samen te komen voor de vaderlandse matches. Het restaurant serveert Ecuadoraanse en Colombiaanse gerechten, maar op voetbalvlak is er meer keuze.

La Mami vertoont ook de matches van de Portugezen, meldt medewerker Antonio Alvez, zelf een Portugees. “Matches van Benfica ook, dan stroomt het café vol.” En ook voor de Belgische wedstrijden kunt u er terecht. “Alle belangrijke wedstrijden die voldoende volk trekken.”

La Mami, Dethystraat 6A, Sint-Gillis, www.lamami.be

Colombia

Doet dit land niet meteen een belletje rinkelen, google dan de naam Carlos Valderrama. Wij verwedden er graag geld op dat u een aha-momentje hebt bij het zien van een van de bekendste koppen uit de (recente) WK-geschiedenis.

Salsa Bar Cartagena op de Kolenmarkt is het aangewezen adres als u wat Colombianen tegen het lijf wil lopen. Ook hier wordt in het obligate grote scherm voorzien. Een andere optie is La Cueva De Pepe in de Greepstraat.

Reden genoeg trouwens om de geel-blauw-rode vlag boven te halen. Colombia koestert net als België een gouden generatie. Sterspeler Radamel Falcao moest dan wel geblesseerd afhaken, maar met Carlos Bacca (ex-Brugge) loopt er nog talent rond.

Cartagena, Kolenmarkt 70, 1000 Brussel www.cartagenasalsabar.be

La Cueva De Pepe, Greepstraat 49-51, www.lacuevadepepe.be

Chili

Volgens onze connecties zijn veel Chilenen thuiskijkers. De bovengenoemde Cartagena verwacht wel een Chileens contingent.

Daarom zetten we voor Chili onze joker in en verwijzen we u graag door naar Het Huis van Latijns-Amerika op de Collegestraat in Elsene. Daar worden alle wedstrijden van Zuid-Amerikaanse landen uitgezonden. U kunt ook altijd uw kans wagen in een van de bovengenoemde salsabars.

Latijns-Amerikaans Huis, Collegestraat 27, 1050 Elsene www.america-latina.be

Uruguay

Bij gebrek aan een echt eigen café komt een deel van de kleine Uruguayaanse gemeenschap in Brussel samen in Rooster’s op de Grétrystraat, een pub waar dit WK door wel meer landen verzamelen wordt geblazen.

Rooster's, Grétrystraat 79, 1000 Brussel

WK-cafés

Het WK voetbal, dat is ook het moment waarop de Brusselse nationaliteitenpuzzel het zichtbaarst wordt, met vlaggen, toeters én kroegen voor elk land. We maakten voor u een hoogst subjectieve selectie van thuiscafés voor de aanhangers van de deelnemende landen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , WK-cafés

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni