Historische derby's (4): 2016, de wederopstanding

© Michel Oosters

Op 23 december kruisen RWDM en Union de degens, in een derby die meteen herinneringen oproept aan het roemrijke verleden van beide clubs. BRUZZ zendt de wedstrijd vrijdag live uit, en zet in aanloop enkele historische derby’s uit het verleden in de kijker. Vandaag: de terugkeer van de derby's, weliswaar op vriendschappelijk niveau. Voorlopig?

Vooral langs Molenbeekse zijde is er vanalles veranderd sinds de vroegere derby’s tegen Union. Het oude RWDM bestaat immers niet meer, na een pijnlijk faillissement in 2002. Opvolger FC Brussels speelde wel enkele seizoenen in eerste klasse, maar kwam vooral extra-sportief in het nieuws, dankzij de dolle fratsen van de flamboyante voorzitter Johan Vermeersch, en ging op zijn beurt ten onder aan financiële kopzorgen.

Een groep supporters wou de club echter geen stille dood laten sterven, en kwam met een nieuwe club op de proppen. Na een lange veldslag met buur White Star kon het nieuwe RWDM vorig seizoen dan toch starten.

Union heeft de verdienste standvastig te zijn: de club draagt nog altijd stamnummer 10, en is dus nog steeds dezelfde club die 119 jaar geleden het levenslicht zag. De club heeft wel diepe dalen gekend, want de voorbije 30 jaar bracht de traditieclub hoofdzakelijk in derde klasse door. Pas de jongste jaren kennen de Unionisten een echte heropleving: in 2015 was er de promotie naar tweede klasse, met huidig RWDM-coach Drazen Brncic aan het roer, en sinds de competitiehervorming maakt Union deel uit van eerste klasse B, ofwel het selecte clubje profclubs in België.

Zwanze derby
De uiteenlopende wegen van beide voetbalclubs kwamen bijna één jaar geleden op mooie wijze samen. Union en RWDM besloten de winterstop in te korten met een speciale oefenwedstrijd tussen beide clubs, met een duidelijke nostalgische hang naar het roemrijke verleden van de ploegen en hun derby’s. De “zwanze derby” was geboren en kende een enorm succes: het Dudenpark was ongeveer helemaal uitverkocht, met zo’n 6.000 Brusselse voetbalsupporters.

RWDM verkocht het bezoekersvak, goed voor zo’n 1.000 plaatsen, al dagen op voorhand uit. Enkele honderden onder hen kwamen met tram 82 van Molenbeek naar het Dudenpark in Vorst, wat een eivolle en sfeervolle tramrit opleverde. Enkele supporters kwamen zelfs verkleed als personages uit de populaire theatervoorstelling ‘Bossemans en Coppenolle’, die eerder in deze reeks al ter sprake kwam. Ook vele nieuwsgierige Brusselaars, die niet voor één van beide ploegen supporteren, kwamen een kijkje nemen. Een oefenwedstrijd die zoveel volk lokt, het komt niet vaak voor in Brussel.

Hoewel Union twee reeksen hoger uitkwam dan RWDM, waren het de bezoekers uit Molenbeek die verrassend met de zege gingen lopen. Veel belang had die zege niet, want in een oefenwedstrijd worden er geen punten of prijzen uitgedeeld, maar RWDM mocht zich toch even “ploeg van ’t stad” noemen. Grote buur Anderlecht wordt gemakkelijkheidshalve niet meegerekend voor die titel.

De spelers van RWDM en Union, broederlijk naast elkaar tijdens de laatste derby (lees verder onder de foto).

Spelers om naar uit te kijken
Zeker tot vrijdag blijft RWDM die titel dragen, daarna is het aan de Unionisten om wraak te nemen, ditmaal in Molenbeek. Al is het wel de vraag hoe belangrijk de wedstrijd voor Union is, want de geel-blauwen hebben het moeilijk in de competitie en verwacht wordt dat enkele belangrijke spelers rust krijgen in het burenduel. RWDM zit in derde amateurklasse volop verwikkeld in de titelstrijd, maar toch worden de Molenbekenaren op volle sterkte verwacht. De club verwacht minstens 4.000 toeschouwers in het Edmond Machtensstadion.

Aan beide kanten zitten persoonlijkheden die een bekend gezicht zijn bij de tegenstander. RWDM-trainer Drazen Brncic was, zoals gezegd, enkele jaren geleden nog succesvol bij Union. RWDM-manager Thierry Dailly speelde tijdens zijn voetbalcarrière nog even bij Union. En RWDM-verdediger Constant Delsanne, die meestal op de bank zit, wordt dit seizoen gehuurd bij Union.

Uniondoelman Anthony Sadin en verdediger Vincent Vandiepenbeeck genoten hun opleiding dan weer beiden in Molenbeek. En bij beide clubs vinden we twee broederparen terug: Anthony (RWDM) en Geoffrey (Union) Cabeke zijn een identieke tweeling, maar Anthony speelt sinds dit seizoen terug bij RWDM, waar zowel hij als zijn broer opgeleid zijn. De voorbije jaren zaten ze nog samen bij Union, maar terwijl Geoffrey nog in het Dudenpark vertoeft, heeft Anthony zijn heimat opnieuw opgezocht.

De broertjes Cabeke, hier nog samen bij Union, tegen RWDM. Vrijdag staan ze tegenover elkaar (lees verder onder de foto).

© Michel Oosters

Geen tweeling, maar ook broers: Maxime (RWDM) en Mathias (Union) Fixelles. Mathias verhuisde afgelopen zomer van Woluwe-Zaventem naar Union, Maxime verruilde Rebecq voor RWDM. Mathias, de oudste Fixelles, groeide bij Union al snel uit tot een sterkhouder in de aanval, zijn broer moet het in Molenbeek hoofdzakelijk stellen met invalbeurten.

Reportage van de derby in januari (met 0-1 gewonnen door RWDM).

Tickets voor de nieuwe “zwanze derby” zijn te koop bij de respectievelijke clubs. Union houdt een voorverkoop op het secretariaat van de club, RWDM stelt tickets ter beschikking in verschillende supporterscafés, en op de dag van de wedstrijd zijn de loketten open vanaf 18 uur. RWDM voorziet een kerstmarkt, en ‘Raimundo’, een reuzenversie van legende Raymond Goethals, geeft de aftrap. De wedstrijd is live te volgen op BRUZZ tv en online op BRUZZ.be.

Historische voetbalderby's

Af en toe kruisen RWDM, RSCA Anderlecht en Union Saint-Gilloise ergens de degens, in derby's die meteen herinneringen oproepen aan het roemrijke verleden van de clubs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?