| Op deze terreinen hoopt de Belgische hockeyfederatie in 2026 een nationaal stadion te hebben staan.

Hockeybond wil nationaal stadion in Ukkel in 2026 klaar hebben

Thijs Roelen
© BRUZZ
11/08/2021

Voor het nieuwe nationale hockeystadion dat in Ukkel moet verrijzen, is in totaal ruim 18 miljoen euro begroot. De hockeybond hoopt het in 2026 af te hebben. Er moet permanent plaats zijn voor 5.000 toeschouwers, met tijdelijke uitbreidingsmogelijkheden tot 10.000.

België is het enige tophockeyland zonder permanent nationaal hockeystadion. De olympische titel van vorige week maakt de vraag om zo'n hockeytempel met internationale allure des te urgenter. Maar de hockeybond is op de achtergrond al even bezig met een nieuw stadion. Dat moet verrijzen op de Zwartebeek-site waar nu Ukkel Sport gehuisvest is.

"We staan in de startblokken om een projectmanager aan te werven die alle procedures moet begeleiden. De financieringsfase is al afgerond", zegt Serge Pilet, CEO van de Belgische hockeybond. Op de dag dat België de olympische titel pakte schreef BRUZZ al dat er 14 miljoen van het Brussels gewest en het federale Brusselfonds Beliris klaarligt voor het stadion. Pilet zegt nu dat de bond zelf nog 2 miljoen euro bijdraagt en er wordt op gerekend dat Beliris nog een extra schijf van 2,5 miljoen euro bijpast. "Het totaalbudget wordt geschat op zo'n 18 miljoen euro", aldus Pilet.

Ook plaats voor lokale verenigingen

De site op de Zwartebeek-site moet volledig heringericht worden voor het nieuwe stadion, dat permanent plaats moet bieden aan 5.000 toeschouwers en tijdelijk uit te breiden moet zijn tot 10.000. Ukkels burgemeester Boris Dilliès (MR) benadrukte vorige week nog dat het nog altijd een multisportterrein moet blijven waar ook de voetbalclub Ukkel Sport zijn plaats moet blijven behouden. "We willen daar niet alleen de internationale wedstrijden van de nationale ploeg afwerken, maar ook de lokale verenigingen een plaats geven", stelt Pilet hem gerust.

Een hockeystadion is niet zoals een voetbalstadion, benadrukt de CEO. "Daar is iedere twee weken een thuiswedstrijd met de nodige overlast voor de omgeving. Wij spelen maximaal 8 tot 10 wedstrijden per jaar. De rest van de tijd moet de infrastructuur gebruikt kunnen worden door andere teams, waaronder lokale." In het stadion moet er ook ruimte zijn voor vergaderzalen, kantoren en een fitness.

Projectmanager en stuurgroep

Qua timing mikt de hockeybond op 2026 om het stadion in gebruik te kunnen nemen. "De nieuwe projectmanager zal zo snel mogelijk alles verder coördineren", aldus Pilet. "Verder moet er nog een stuurgroep gevormd worden met vertegenwoordigers van de betrokkenen: de gemeente Ukkel, het Brussels gewest, Beliris en de hockeybond." Vervolgens zullen de plannen verder geconcretiseerd kunnen worden en de nodige vergunningsaanvragen gedaan worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Ukkel , Sport , Stedenbouw , Belgische hockeybond , nationaal hockeystadion , Ukkel Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni