Johan Walem wordt nieuwe coach van damesploeg van RSC Anderlecht

© Belga - BRUZZ
23/03/2021

RSC Anderlecht heeft dinsdag Johan Walem voorgesteld als nieuwe coach voor haar vrouwenploeg voor volgend seizoen. De 49-jarige Walem is de opvolger van Patrick Wachel (67), die eerder al aangaf na vijf seizoenen als T1 te willen stoppen. Tot vorige maand was Walem bondscoach van Cyprus.

Het is voor de voormalige middenvelder en vrijetrapspecialist een terugkeer naar de club van zijn hart. Walem brak dertig jaar geleden als speler door in het eerste elftal van paars-wit. Hij was er tot zijn vertrek in 1997 een belangrijke pion op het middenveld. Nadien volgden avonturen in Italië bij Udinese, Parma, Torino en Catania. Tussendoor was hij ook twee jaar speler van rivaal Standard.

Na zijn actieve carrière begon Walem in 2008 als beloftentrainer bij Anderlecht. Hij vervulde die functie ook bij Udinese, maar was de voorbije jaren vooral gekend als coach van de Jonge Duivels. Walem stond aan het roer van de Belgische U21 tussen februari 2012 en mei 2015 en vervolgens ook tussen augustus 2016 en januari 2020. Hij leidde de Belgische beloften naar het EK in 2019 in Italië en San Marino.

Anderlecht in vorm

In het seizoen 2015-2016 was hij ook kort hoofdcoach van KV Kortrijk. In januari vorig jaar verliet hij de Belgische bond voor een avontuur als bondscoach van Cyprus. Dat draaide op een sisser uit met zes nederlagen in acht duels.

Bij Anderlecht zal hij volgend seizoen voor het eerst een vrouwenploeg trainen. Anderlecht domineert onder de huidige coach Patrick Wachel het seizoen in de Super League. Het won tot dusver alle zeventien competitiewedstrijden en stormt zonder tegenstand af op een vierde landstitel op rij.

Walem: 'Heb geen seconde getwijfeld'

Walem kijkt uit naar zijn avontuur bij Anderlecht, dat met drievoudig Gouden Schoen Tessa Wullaert een grote naam in de rangen heeft rondlopen. "Misschien is het een kleine verrassing dat ik de vrouwen zal gaan trainen, maar ik heb hier heel veel zin in. Dit komt op het juiste moment voor mij. Ik heb geen seconde getwijfeld toen ik dit aanbod kreeg. Het is een heel leuk project. We gaan voor een mooie toekomst samen."

"Het vrouwenvoetbal groeide de voorbije jaren, maar er is nog progressiemarge. Anderlecht is al heel goed en er is veel potentieel, maar het kan altijd beter. De kwaliteit en de snelheid van uitvoering kunnen nog omhoog. Dat wil ik hier bewerkstelligen. De ambities zijn groot. We willen de beste van België blijven en ook Europees ons tonen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni