Judoka Nikiforov grijpt in Boedapest naast brons bij rentree

© Felix Goffin
| Judoka Toma Nikiforov in zijn dojo in Schaarbeek.

Judoka Toma Nikiforov moest zondag op de Grand Slam van Boedapest vrede nemen met een vijfde plaats in de categorie tot 100 kilogram. Een bemoedigende prestatie voor de Brusselaar, die na een jaar blessureleed en pech goede resultaten nodig heeft om zijn olympisch ticket veilig te stellen.

De coronacrisis legde de competities acht maanden stil, maar met de Grand Slam van Boedepast nam het judo de draad weer op. Voor Nikiforov was het al van de Europese Spelen in juni 2019 geleden dat hij nog eens op de mat stond voor een belangrijke competitie stond. Blessureleed en pech achtervolgen de Europese kampioen van 2018.

Maar Nikiforov verteerde het gebrek aan wedstrijdritme wonderwel, mede dankzij de trainingen die hij uitvoert met de Franse judolegende Teddy Riner. De 27-jarige Schaarbekenaar verloor in Boedapest zondag pas in de halve finales van de Russische vicewereldkampioen Niyaz Ilyasov. Dat leverde hem een plek in de troostfinale, de kamp voor brons, op.

Daarin moest hij weliswaar de zege laten aan de jonge Canadees Shady Elnahas. Nikiforov was de evenknie van zijn opponent, maar halverwege de wedstrijd slaagde de Canadees erin om een waza-ari te scoren. Die achterstand kon de Brusselaar niet meer goedmaken.

De inhaalrace richting de Olympische Spelen is in elk geval ingezet. Door zijn schouderblessures is Nikiforov afgegleden naar de 53e plek op de wereldranglijst. Hij moet opschuiven naar de top 24 om Tokio 2021 te halen. "Perfect mogelijk", zegt de Schaarbekenaar zelfverzekerd. "Als ik maar gespaard blijf van pech."

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?