EREMETAAL NIKIFOROV 2 BRUZZ ACTUA 1644
© Felix Goffin | EREMETAAL NIKIFOROV 2 BRUZZ ACTUA 1644

Judoka Nikiforov opent met prestigieus goud poort naar Spelen

© Belga
07/03/2021

Toma Nikiforov (-100 kg) veroverde zondag goud op de Grand Slam van Tasjkent in Oezbekistan. Het is niet alleen zijn eerste gouden medaille ooit in de belangrijkste judotoernooien, maar voor het eerst komt de Schaarbeekse judoka ook in het rijtje van virtueel gekwalificeerden voor de Olympische Spelen deze zomer in Tokio.

Nikiforov (IJF 40) stond in de finale in Tashkent tegenover de Bulgaar Boris Georgiev (IJF 77). De judotank uit Schaarbeek kwam al na anderhalve minuut op voorsprong toen hij een aanval van zijn Bulgaarse rivaal perfect counterde. Vintage Nikiforov, die stilaan weer lijkt op de atleet die in 2018 Europees kampioen werd.

Anderhalve minuut later kwam onze landgenoot weliswaar in nauwe schoentjes toen hij op het nippertje ontsnapte uit een houdgreep. Maar een halve minuut later sloeg de Brusselaar ongenadig toe en scoorde een tweede wara-ari die hem goud bezorgde. De eerste keer dat hem dat lukt op een Grand Slam, één van de belangrijkste toernooien in het judo.

Olympisch ticket

In de olympische ranking wipt Nikiforov met de 1.000 punten van een Grand Slam-zege over de Hongaar Miklos Cirjenics die met een 23e plaats al tussen de rechtstreeks gekwalificeerden voor Tokio staat. Vorig jaar vreesde de door blessure geplaagde judoka nog dat het coronavirus zijn olympische droom zou verpesten.

Voor Toma Nikiforov was het van april 2019 geleden dat hij met brons op de Grand Prix van Antalya nog eens het podium van een World Tour-wedstrijd haalde. In 2019 onderging hij twee operaties die hem een lange tijd van de tatami hielden. Met nog vier maanden te gaan voor Toki, haalt hij net op tijd weer zijn oude niveau.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni