1772 COACH UNION voetballer 31
© Ivan Put

Nieuw platform bundelt alle Brusselse sportclubs en infrastructuur

AAB
© BRUZZ
14/06/2022

Vanaf vandaag kunnen de fervente Brusselse sporters hun favoriete activiteiten terugvinden op de website sport.brussels. Het doel van de website is om alle informatie over sportinfrastructuren en -organisaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te bundelen. Het initiatief van de Gewestregering wil op deze manier inwoners aanmoedigen om actief te blijven.

In 2019 richtte perspective.brussels, de tak die de toekomstplannen van het Gewest uitstippelt, de Sportcel op. Hun taak was om het bestaande sportkadaster te vernieuwen en om te vormen tot een platform voor alle sporters in Brussel. De Sportcel ging de samenwerking aan met de Vlaamse- (VGC) en Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) en de 19 gemeenten.

De website sport.brussels wil alle toegankelijke sportmogelijkheden, publiek of privé, in kaart brengen. Daarnaast vinden gebruikers op het platform informatie over beschikbare subsidies, een lijst van federaties en sportnieuws.

De bezoekers kunnen verschillende zoekopdrachten uitvoeren, zoals namen van clubs, namen van infrastructuren of disciplines en sporten binnen hun gemeente. “Dit is een groot pluspunt voor de Brusselaars die nog op zoek zijn naar een sportieve activiteit” aldus Bernard Clerfayt (Défi), minister van Plaatselijk Bestuur.

Beheersinstrument

Managers of eigenaars van sportclubs zullen sport.brussels als beheersinstrument kunnen benutten. Ze kunnen alle (contact)gegevens, data en adressen toevoegen en bijwerken. Op administratief vlak zal de site een tool zijn voor de verschillende subsidieaanvragen van de sportfaciliteiten.

De Sportcel bundelt al deze info in een grote database. Verder mogen gebruikers de verschillende activiteiten, voorzieningen, organisaties en evenementen toevoegen, opdat alle Brusselaars weet hebben van het sportaanbod in de hoofdstad. Vervolgens worden al deze gegevens overgenomen door de Sportcel en toegankelijk gemaakt voor de burgers.

Het is momenteel nog niet verplicht om een organisatie op de site te registreren. Op lange termijn wil de regering, doordat subsidieaanvragen via het platform zullen moeten gebeuren, het platform verplicht maken voor alle eigenaars van sportfaciliteiten en –clubs.

Infrastructuur

Via deze website wil perspective.brussels ook zien in welke wijken ze kunnen investeren in sportinfrastructuur. “Door alle mogelijke sportactiviteiten in kaart te brengen, kan perspective.brussels territoriale analyses uitvoeren om te bestuderen in welke wijken er een correcte sportinfrastructuur ontbreekt. Op deze manier kunnen we alle inwoners gelijkstellen,” aldus Pauline Lorbat, woordvoerster van Bernard Clerfayt.

Mensen met een handicap zullen zich eveneens kunnen uitleven in verschillende sporten. “Er zal voor mindervaliden een apart onderdeel beschikbaar zijn, waar ze alle informatie over het aangepaste sportaanbod kunnen vinden”, meldt minister-president Rudi Vervoort (PS).

“We willen iedereen aan het sporten krijgen, we willen het de Brusselaar zo makkelijk mogelijk maken om een plek te vinden om te sporten, zowel in de publieke ruimte als in clubverband,” concludeert VGC-collegelid voor Sport Pascal Smet (one.brussels-Vooruit).

De website telt alvast 1.500 sportverenigingen en 1.080 faciliteiten. Je kan het platform bezoeken op sport.brussels.

image00008.jpeg
© BRUZZ/AAB | Van links naar rechts, Emir Kir (PS), Bernard Clerfayt (Défi), Nawal Ben Hamou (PS) en Pascal Smet (Vooruit) stellen het platform sport.brussels voor

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, sport.brussels, perspective.brussels, Bernard Clerfayt, Pascal Smet, Rudi Vervoort, website

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni