| Union-fans tijdens de wedstrijd in Play-off 2 tegen Zulte Waregem.

Operatie 'Propere Handen': Union profiteert niet van mogelijke straffen

MV
© BRUZZ
23/04/2019

De KBVB communiceerde vandaag de strafeisen voor het matchfixingschandaal van eind vorig seizoen in 1A. Voor KV Mechelen en Waasland-Beveren dreigt een degradatie en een competitiestart met puntenaftrek. Voor 1B-club Union zal er niets veranderen, ze blijft in dezelfde reeks. Dat bevestigt ook Jean-Marie Philips van Union. KV Mechelen zou volgens Philips bij een eventuele straf uitkomen in Eerste amateur.

De voetbalbond is na lange tijd stilzwijgen duidelijk: KV Mechelen en Waasland-Beveren moeten gestraft worden in het dossier ‘Propere Handen’ in verband met matchtfixing. En dat naar aanleiding van hun laatste onderling duel op de laatste speeldag van de reguliere competitie in 1A vorig seizoen.

Geen straf voor Eupen en Moeskroen

Bestuurders van KV Mechelen en Waasland-Beveren zouden toen, met hulp van tussenpersoon en makelaar Dejan Veljovic, geprobeerd hebben om de wedstrijd te fixen.

De KBVB kreeg ook een dossier te zien over de wedstrijd Eupen - Moeskroen, die gelijktijdig gespeeld werd én waarover ook geruchten over omkoping de ronde gingen. Maar die beide clubs ontspringen de dans, of zoals de voetbalbond zegt: "Het dossier wordt geklasseerd."

Aangezien de uitspraak normaal valt vóór 30 juni, zou KV Mechelen dus verplicht degraderen naar Eerste amateur. Dat is de reeks waar RWDM ook volgend seizoen in uitkomt.

Wat wil dit zeggen voor Union?

Aangezien KV Mechelen en Waasland-Beveren mogelijk zullen degraderen heeft dat gevolgen voor zowel 1A, 1B als Eerste amateur. Eén ding is duidelijk: Union zal niet profiteren van de degradatie van Waasland Beveren en de niet-promotie van Mechelen. Daarvoor had Union op z'n minst de promotiefinale moeten spelen. Die eer viel Beerschot-Wilrijk te beurt, zij stijgen dus mogelijk naar 1A. Indien de straf effectief uitgesproken wordt, zakt Malinwa zelfs naar Eerste amateur en wordt het niet teruggezet naar 1B.

Dat bevestigt Jean-Marie Philips, ex-CEO van de voetbalbond en medewerker bij Union. "In het bondsreglement staat dat als een club in een lagere afdeling speelt dan deze waarin ze uitkwam op het ogenblik van de inbreuk (wat geldt in het geval van KV Mechelen, red.), ze wordt verwezen naar de onmiddellijk lagere afdeling dan deze waarin ze uitkomt op het ogenblik van de uitspraak."

Juridisch vette kluif

Philips citeert met zin voor precisie het artikel B2008.212 in het bondsreglement. Aangezien de uitspraak normaal valt vóór 30 juni, voor de indeling van de reeksen en de start van het nieuwe seizoen, zou KV Mechelen dus verplicht degraderen naar Eerste amateur. Dat is de reeks waar RWDM ook volgend seizoen in uitkomt.

Van Eerste amateurklasse stijgt er sowieso een club na de eindronde naar 1B. Mechelen zou dan de plaats innemen van Tubeke, dat in 1B mag blijven dankzij de straffen voor matchfixing.

In het onderzoek van het federaal parket zullen andere clubs en betrokkenen, zoals RSC Anderlecht dat ook zaken deed met makelaar en spilfiguur Veljkovic, niet buiten schot blijven.

Juridisch wordt de operatie, ook voor de voetbalbond, sowieso nog een vette kluif. Want her en der duikt ook artikel B1711.141 uit het bondsreglement op. Daarin staat dat de strafvordering van de voetbalbond vóór 15 juni van het betrokken seizoen moet bekend gemaakt worden. Dat zou dus in dit geval 15 juni 2018 moeten zijn. Omdat het dossier pas in het najaar van 2018 aan het licht kwam, lijkt de bond wel om het bewuste artikel in het reglement heen te kunnen.

Wat nu?

Het gerechtelijk onderzoek in de zaak 'Propere Handen' is in ieder geval nog volop aan de gang, en zal vermoedelijk ook dieper gaan dan het onderzoek van het Bondsparket, het onderzoeksorgaan van de voetbalbond. Dat spitst zich dus vooral toe op de matchfixing tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren en de personen die daar een aandeel in zouden hebben.

In het onderzoek van het federaal parket zullen andere clubs en betrokkenen, zoals RSC Anderlecht dat ook zaken deed met makelaar en spilfiguur Veljkovic, niet buiten schot blijven.

Volgende week op 30 april stelt de Geschillencommissie, dat is de commissie van de KBVB die het onderzoek zal leiden, de kalender op van hoe het dossier behandeld zal worden. De uitspraak wordt dus verwacht voor 30 juni.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Vorst, Sport, Sporting Flagey, Voetbal, Union Saint-Gilloise, KV Mechelen, matchfixing, Waasland-Beveren, operatie propere handen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni