Wouter Vandenhaute (links), voorzitter van voetbalclub RSC Anderlecht, in de tribune tijdens een wedstrijd van zijn club tegen KV Mechelen begin augustus 2020

| Wouter Vandenhaute (links) en Marc Coucke proberen samen met de nieuwe man Geert Duyck de financiële situatie bij Anderlecht vlot te trekken.

RSC Anderlecht lijkt gered door nieuw herstelplan

TRO
© Belga
22/10/2021
Updated: 22/10/2021 19.43u

RSC Anderlecht hoopt de komende maanden een kapitaalsinjectie van 42 miljoen euro te kunnen afronden. Er wordt ook voor 51 miljoen aan schulden herschikt. De club zou daardoor nagenoeg schuldenvrij worden. Met Geert Duyck verschijnt er een nieuwe investeerder aan het front. CEO Jos Donvil vertrekt na nog geen jaar in die functie. Dat schrijven De Tijd en De Standaard, en wordt bevestigd aan BRUZZ door RSC Anderlecht zelf.

In het plan dat op tafel ligt, zal hoofdaandeelhouder Marc Coucke 51,5 miljoen euro aan schulden herschikken. 18 miljoen daarvan wordt omgezet in kapitaal. Voor 33 miljoen euro wordt een constructie met uitstel van betaling opgezet via een clausule van terugkeer naar een betere toestand. Dat wil zeggen Coucke dat geld pas kan opeisen wanneer de club er financieel beter voorstaat. Die laatste handeling moet nog door de rulingcommissie worden goedgekeurd, schrijft De Tijd.

Door de schuldherschikking is Paars-Wit bijna schuldenvrij. Er zou alleen nog een banklening voor 10 miljoen openstaan.

Mauvavie

Naast de operatie aan de schuldenkant, wordt er ook vers kapitaal geïnjecteerd. Een deel van de in totaal 42 miljoen kapitaalsinjectie komt van voorzitter Wouter Vandenhaute en investeringsmanager Geert Duyck, de managing partner van CVC Capital Belgium. Vandenhaute en Duyck zullen dat doen via de gezamenlijke vennootschap 'Mauvavie'. Samen zouden ze 24 miljoen euro op tafel leggen.

17102021STVV-RSCA

| Afgelopen weekend kreeg RSC Anderlecht in de slotminuut de gelijkmaker om de oren tegen Sint-Truiden.

Duyck is nieuw bij Anderlecht, maar was eerder wel betrokken bij de poging Vandenhaute om de club zelf in handen te krijgen. Coucke haalde het toen echter, maar die stelde later Vandenhaute dus aan als voorzitter. Het duo krijgt door de kapitaalsinjectie een kwart van de aandelen van de club in handen. Volgens De Standaard is de West-Vlaming Duyck de machtigste Belg in de wereld van private equity en grote overnamefondsen. Hij investeerde ook al in de Brusselse toekomstatelier Tada en is stille vennoot en kleine aandeelhouder van de geuzebrouwerij 3 Fonteinen.

Andere aandeelhouders

De overige 18 miljoen komt van hoofdaandeelhouders Marc Coucke en Joris Ide en de zogenaamde B-aandeelhouders, onder meer Michael Verschueren, Etienne Davignon en de familie Beerlandt. De positie van de B-aandeelhouders wordt door de kapitaalsverhoging wel opnieuw verzwakt. In die 18 miljoen zit ook 5 miljoen van Steven Buyse, een andere topman van CVC, die ook nieuw is bij de club.

Naast het financiële luik wordt er ook een interne audit opgestart die geleid zal worden door technisch directeur Peter Verbeke. Uiteindelijk moet daar een nieuw businessplan uit voortkomen. Binnen dat nieuwe plan is er geen plaats voor CEO Jos Donvil. Hij zet een stap opzij.

Jos Donvil, voormalig topman bij BASE en Waalse tegenhanger VOO, zal samen met Karel Van Eetvelt de operationele leiding van RSC Anderlecht op zich nemen

| Jos Donvil, voormalig topman bij BASE en Waalse tegenhanger VOO, vertrekt alweer bij RSC Anderlecht, nadat hij nog geen jaar CEO was.

Niet het eerste reddingsplan

Het is opvallend dat er opnieuw een nieuw plan gelanceerd wordt met daarbij ook weer nieuwe figuren. In april van dit jaar werd er ook al een kapitaalsverhoging en reddingsplan gepresenteerd. Dat plan was goedgekeurd door de raad van bestuur en moest alleen nog bekrachtigd worden op de algemene vergadering. Dat gebeurde echter niet en nadien bleef het stil rondom de reddingsplannen van de onder een enorme schuldenberg gebukt gaande club.

Michael Verschueren, een van de B-aandeelhouders, deed eerder dit jaar het verhaal over het eerdere reddingsplan in Radio Radzinski, de RSC Anderlecht-podcast van BRUZZ.

Op de achtergrond was Vandenhaute samen met Duyck al langer met een nieuw plan bezig. Dat plan kwam vrijdagavond dus naar buiten. Voor het einde van het jaar wordt er een definitief akkoord verwacht. De aandeelhouders voeren momenteel constructieve onderhandelingen, de algemene vergadering van paars-wit moet het plan nog goedkeuren.

De club bevestigt het nieuws aan BRUZZ, maar geeft geen verder commentaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni