Ruim 16.500 mensen nemen deel aan 20 km door Brussel onder stralende zon

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 11 en zondag 12 september 2021

Van de 20.781 ingeschreven personen voor de 41ste editie van de '20 km door Brussel' namen zondag zo'n 16.830 deelnemers de start, naast de 850 lopers met een beperking. Dat is een pak minder dan de voorbijgaande jaren, maar dat heeft de sfeer op geen enkel moment kunnen bederven.

Zondagochtend, halfnegen. Het Jubelpark ligt er nog verlaten bij. Wijk - en politieagenten verschuiven nog snel een aantal dranghekken, het veiligheidspersoneel wordt gebrieft. Dat zal nodig zijn, want voor deze uitzonderlijke editie - normaal vindt de wedstrijd altijd eind mei plaats - moet elke deelnemer een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen, dat wil zeggen een vaccin- of herstelcertificaat of een geldige coronatest. 

De eerste deelnemers druppelen het park binnen. De start van de wedstrijd gebeurt in verschillende golven, zes in totaal, in functie van de opgegeven tijd bij de inschrijving. Om 9.35 uur weerklinkt het eerste startschot. De handbikes schieten uit de startblokken. Intussen kleurt het park stilaan zwart van het volk. 16.500 deelnemers hebben zich voor deze 41ste editie ingeschreven. Bijna de helft minder dan de veertigduizend aanwezigen in 2019, maar daar is slechts weinig van te merken. Voor de eerste keer is het ook mogelijk om de 20 kilometer te wandelen. Dat doet koningin Mathilde, met mondmasker op. 

Ik vertrek vanuit de tweede golf, zes minuten na de allersnelsten. De adrenaline is tastbaar en wordt extra geprikkeld wanneer de Bolero van Maurice Ravel door de luidsprekers weergalmt. Het startschot wordt nogmaals gegeven en we verlaten het Jubelpark en zetten via het Schumanplein, de Belliardstraat en de Regentschapstraat koers naar de Louizalaan, waar we na zo'n drie kilometer de tunnels induiken. Het ritmisch gestamp weerkaatst tegen de tunnelmuren en inspireert de lopers om in de handen te klappen. De sfeer zit top. 

Na zes kilometer duikt de massa het Terkamerenbos in. Meer dan drie kilometer lang lopen de deelnemers door één van de belangrijkste groene longen van de stad. Zo'n autovrij park, dat heeft toch iets.  

Via de Franklin Rooseveltlaan en de Vorstlaan - relatief vlakke stukken - komen we uiteindelijk aan Herrmann Debroux, bij kilometer vijftien. En dan begint het. Op dat punt voel je dat de alom gevreesde Tervurenlaan om de hoek loert, en die is genadeloos, vooral voor de minder getrainden onder ons. Nog 3 kilometer te gaan. Een noodgedwongen wandelpauze inlassen is geen uitzondering, een traantje wegpinken ook niet.

Kilometer 18, de Triomfboog schittert in de verte. Het is weer wat vlakker maar dat maakt de inspanning niet minder lastig. Hier zijn het de talrijke toeschouwers, schreeuwend en tierend langs de zijlijn, die je door die laatste rechte lijn van om en bij twee kilometer verder loodsen. De eindspurt kan ingezet worden.

Bekende lopers

Hoewel de 20 kilometer door Brussel in de eerste plaats heel toegankelijk is en de deelnemers erg divers zijn, is het ook een echte wedstrijd waar toppers strijden voor de eerste plek. Dit jaar won Luikenaar Amaury Paquet in 59 minuten en 30 seconden. Bij de vrouwen was dat Florence De Cock in 1.09.50, ook uit Luik. Topprestaties natuurlijk, vergeleken met de tijd die ik nodig had om het parcours uit te lopen (1.36 uur), weliswaar een persoonlijk record.

Tussen de duizenden deelnemers duiken ook wat bekende gezichten op. Naast CD&V-ministers Annelies Verlinden (minister van Binnenlandse Zaken) en Benjamin Dalle (Vlaams minister van Brussel, Media en Jeugd) doet bijvoorbeeld oud-Anderlecht-keeper Silvio Proto mee. 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?