Stad Brussel wijst ontwerp voor nieuw Heizelstadion op Trade Mart-site af

© Photonews
| De Trade Mart aan de Heizel.

Architect en professor Francis Metzger (ULB) heeft samen met zijn architectuurstudenten een ontwerp voor een nieuw voetbalstadion aan de Heizel uitgewerkt. Dat zou op de site van de Trade Mart komen te liggen, pal naast het Ossegempark, en niet op de plaats van het huidige stadion. Al is de Stad Brussel nu al niet opgezet met de plannen. “Er is een architectuurwedstrijd lopende en dit was niet de opdracht."

Metzger doet zijn plannen woensdag uit de doeken in de Franstalige krant L’Echo. Die krant vermeldt bovendien dat morgen een vergadering zou plaatsvinden tussen de architect, de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) en AG Real Estate, de eigenaar van het terrein van de Trade Mart. Het kabinet-Close ontkent echter dat deze vergadering op de agenda staat.

Het dossier wordt beheerd door schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo-Groen). “Eerst en vooral: er is geen enkele afspraak tussen de Stad Brussel, AG Real Estate en de architect Francis Metzger”, zegt schepen Hellings aan BRUZZ. “Er is vrijdag wel een vergadering gepland tussen de burgemeester en onder meer AG Real Estate, maar die gaat niet over het Heizelstadion en de heer Metzger zal niet aanwezig zijn bij dat overleg.”

Verder benadrukt Hellings dat de architectuurwedstrijd voor de vernieuwing van het bestaande Koning Boudewijnstadion nog lopende is. “De wedstrijd is gelanceerd door de Belgische voetbalbond en de Memorial Van Damme en wij zijn daar als stad partner van”, legt hij uit. “Francis Metzger heeft zoals vele andere architectuurbureaus uit het hele land deelgenomen aan die wedstrijd, maar er is zeker nog geen keuze gemaakt. De vraag was duidelijk om een renovatie van het Koning Boudewijnstadion te ontwerpen. We hebben hem daarom al duidelijk gemaakt dat zijn ontwerp niet beantwoordt aan de opdracht.”

Vernieuwd stadion

Volgens Hellings zitten zowel de Belgische voetbalbond als de Memorial Van Damme op dezelfde lijn als de Stad Brussel.

Francis Metzger zou wel nog een tweede ontwerp hebben ingezonden, dat wel een renovatie van het Koning Boudewijnstadion inhoudt, zoals gevraagd. Metzger heeft met zijn bureau MA² al heel wat Brusselse renovaties op zijn palmares, zoals het Centraal Station, de Louizagalerij en momenteel nog het Hotel Astoria in het centrum.

Hoeveel inzendingen er zijn geweest voor de architectuurwedstrijd en wanneer de beslissing valt, is nog niet bekend. De Belgische voetbalbond was niet bereikbaar voor een reactie. CEO Peter Bossaert verklaarde afgelopen zaterdag wel aan Het Laatste Nieuws dat "de politieke steun er is" voor een vernieuwd Koning Boudewijnstadion, nadat het lange tijd stil bleef rond het dossier. Hellings zegt alvast dat er "binnenkort" een keuze zal worden gemaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?