| Bah vierde zijn eerste minuten voor Union met de verlossende 0-2.

Union grijpt laatste strohalm in strijd om tweede periodetitel

TDN
© BRUZZ
01/02/2020

Na twee nederlagen en vijf draws weet Union opnieuw wat winnen is. De Brusselaars boekten zaterdag op het veld van rode lantaarn Lokeren hun eerste zege van 2020. Serge Tabekou en debutant Ibrahima Bah zorgden voor de 0-2. L'USG doet daardoor nog steeds mee voor de tweede periodetitel.

Het was alweer acht wedstrijden geleden dat Union nog eens van de zege proefde. De Brusselaars waren in de tweede periode na een 4 op 15 dan ook weggezakt naar de zesde plek. Om een waterkans te behouden op de promotie moest l'USG gewoon winnen op het veld van hekkensluiter Lokeren. Dat was de Unionisten in drie confrontaties dit seizoen nog niet gelukt.

Om die klus te klaren, rekende coach Christiansen op winterkoopjes Pocognoli en Sigurdarson. Zij mochten de linkerflank afdwalen. Opvallend: Fixelles werd opgesteld als diepste man. De nieuwe aanvaller Charlie Brown zat naast Ferber en Bah op de bank. Haugen ontbrak zelfs op het wedstrijdblad. En zo heeft Union zijn spitsenprobleem na 23 speeldagen nog steeds niet uitgeklaard. Ook niet van de partij: de geblesseerde Perdichizzi.

De basisploeg van coach Thomas Christiansen in Lokeren.

In een gesloten en vooral ontzettend matige eerste helft kwam geen van beide ploegen tot uitgespeelde kansen. Kleine overtredingen, storend balverlies, onzorgvuldige passes en een gebrek aan creativiteit waren de boosdoeners. De grijns van Nielsen toen die een bal na een slecht getrapte hoekschop zomaar buiten tikte, sprak boekdelen. Het niveau verraadde bijna een kelderkraker.

Tabecool

De schaarse aanvallende impulsen kwamen zoals wel vaker de laatste weken van Tabekou. De topschutter van Union forceerde na een kwartier non-voetbal een eerste doelkans. Met de borst draaide Tabekou zichzelf de vrije ruimte in, maar zijn onbesuisde volley zoefde ver over. Hij maakte het ex-Rode Duivel Van Damme op rechts knap lastig door de achterlijn te halen. De laatste pass ontbrak echter.

Op een heerlijke flankwissel van Teuma en een ongrijpbare rush van opnieuw Tabekou na, viel er op Daknam niet veel te beleven. Tot opnieuw de pijlsnelle winger, intussen verplaatst naar rechts, de eerste bal tussen de palen koel tegen de touwen trapte. Fixelles legde af voor Sigurdarson, die de inlopende Tabekou perfect bediende: 1-0 vlak voor rust. Een verdiende voorsprong voor Union, al was het maar omdat een zielloos Lokeren niet gevaarlijk was.

20200201_TEDDY_TEUMA_UNION

| Tabekou zette Union met zijn zevende treffer op weg naar de zege.

Na de pauze ontfermde Union zich opnieuw over het leer, Lokeren kwam zelden in het stuk voor. Op het uur ontsnapten de Waaslanders drie keer. Doelman Defourny zweefde een plaatsbal van matchwinnaar Tabekou uit de verste hoek. In de daaropvolgende corner zocht aanvoerder Teuma het olympisch doelpunt, maar Defourny had de slinkse poging in de mot. Sigurdarson besloot na een knappe een-twee met Nielsen hoog over.

Bahs droomdebuut

Het was het laatste wapenfeit van de IJslandse winger, die zijn plaats afstond aan debutant Bah. De jonge Belgische spits, overgenomen van KV Oostende, vierde zijn eerste minuten voor Union vrij snel met de verlossende 0-2. Teuma haalde na een slimme infiltratie de achterlijn en bracht hard voor doel. Bah was goed gevolgd en tikte simpel binnen.

Match gespeeld, zou je denken. Maar Van der Heyden bracht de zege van de Unionisten nog in gevaar. Tien minuten voor tijd gaf de verdediger een strafschop weg, nadat hij aan het truitje van Van Damme was gaan hangen. De ervaren verdediger eiste de penalty zelf op, maar doelman Kristiansen moest zijn bekerexploten niet herhalen. Van Damme zette de Lokerse malaise extra in de verf met een onbegrijpelijke misser.

Nog vier finales

Vijf minuten voor tijd moest Kristiansen zijn eerste bal pakken. Said viseerde van dichtbij en in de draai de korte hoek, maar de 'muur van Vorst' ging goed plat en hield voor het eerst in bijna twee maanden tijd nog eens de nul. Aan de overzijde probeerde de ingevallen Ferber zich opnieuw in de gratie te spelen van zijn trainer, maar Defourny pareerde het afstandsschot van de spits.

Voor het eerst sinds 8 december vorig jaar mogen de Brusselaars opnieuw drie punten aan hun rekening toevoegen. De zege was ook broodnodig als Union nog een rol van betekenis wilde spelen in de tweede periode. De geelhemden rukken op naar de derde plek op twee punten van leider Beerschot. Volgende week moet l'USG naar Virton, dat zondag opnieuw de eerste plaats kan overnemen. Nog vier speeldagen te gaan.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Sporting Flagey , Union Saint-Gilloise , Sporting Lokeren , Proximus League , 24e speeldag Proximus League

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni