Union overklast Roeselare, maar gooit riante voorsprong te grabbel

TDN
15/02/2020

Union Saint-Gilloise moet een kruis maken over de periodetitel en mag zich opmaken voor play-off 2 met eersteklassers. In het Dudenpark legde l'USG zaterdag zijn wil op aan Roeselare. De Brusselaars leidden na de eerste helft met 3-0, maar de bezoekers kwamen in een dolkomisch slot dankzij onder meer twee strafschoppen nog langszij.

Verliezen deed Union al een tijdje niet meer, maar aan gelijke spelen hadden de Brusselaars ook niets. Tegen Roeselare moest gewoon gewonnen worden om nog enigszins in het spoor te blijven van leider Beerschot. Aanvoerder Perdichizzi viel dinsdag in Leuven geblesseerd uit, voorin was geen Haugen, Ferber of Brown te bespeuren. Trainer Christiansen rekende op de snelheid en creativiteit van Fixelles, Tabekou en Sigurdarson.

De opstelling van Union tegen Roeselare.

Vorig seizoen teerde Union op de klasse van de intussen vertrokken Tau, Niakaté en Selemani om tegenstanders op de counter pijn te doen. De nieuwe coach implementeerde geleidelijk een andere speelstijl. Dat moderne voetbal, met hoge pressing, balbezit en snelheid op de flanken, kwam op deze winderige zaterdagavond tegen Roeselare voor het eerst helemaal tot zijn recht. En het vaak ontbrekende ingrediënt, namelijk de efficiëntie, was dit keer ook aanwezig.

Het resultaat: een pot eenrichtingsvoetbal dat de immer goedlachse supporters deed kirren, zingen en dansen van plezier. Nielsen stak het vuur aan de lont, maar zag zijn schotje een meter naast gaan. Teuma dwong Biebauw met een prima vrijschop wel tot een redding. De Brusselse druk hield aan en leverde halverwege de eerste helft de verdiende openingstreffer op. Getekend: wie anders dan topschutter Serge Tabekou.

De pijlsnelle winger rolde de volledige rechterflank op. Met zijn sterke lijf hield hij zijn tegenstander af om vervolgens een tweede verdediger in de wind te zetten. Via een West-Vlaamse been ging de 1-0 tegen de netten. Toch al de achtste treffer dit seizoen van 'Mister Tabecool', wiens doelpunt een Brusselse kansenkermis inluidde. Na een zoveelste balherovering op het middenveld vlamde Fixelles op de vuisten van Biebauw.

20200201_TEDDY_TEUMA_UNION

| Tabekou met zijn achtste treffer voor Union.

Roeselare werd helemaal in de tang genomen en gaf het leer op het halfuur zelfs weg op de eigen achterlijn. De naar zijn beste vorm hunkerende Casper Nielsen profiteerde. Al zijn frustratie gebald in één schot, knalde de Deen zijn eerste goal in vier maanden lekker in de verste hoek: 2-0. Een oerkreet van opluchting en een oprechte groet aan de staantribunes volgden.

Op slag van rust ontbond die andere Scandinaviër zijn duivels. Eerst besloot Sigurdarson ambitieus over. Nadien speelde hij na de combinatie met de bedrijvige Fixelles op de verrassing, maar doelman Biebauw schermde zijn korte hoek goed af. De Roeselaarse keeper hield ook Fixelles en Tabekou nog van de 3-0.

Dollende IJslander

Derde keer goede keer moet Sigurdarson gedacht hebben. Vanop rechts dook de dollende IJslander de zestien in, hield vervolgens vijf verdedigers aan de praat, zette ze met wat kapbewegingen allemaal in de wind en legde rustig de 3-0 ruststand vast. Een betere manier om zijn eerste voor Union te scoren, kon hij zich niet wensen.

Na de rust was de Brusselse honger nog niet gestild. Vega, die als rechtsachter nagenoeg kampeerde op de helft van Roeselare, zag Biebauw uit zijn doel staan en probeerde het van heel erg ver. De ervaren doelman was geklopt, maar de lat voorkwam een heerlijke Argentijnse goal. Amper een minuutje later vond ook een herboren Nielsen de paal op zijn weg.

20191221_ISMAËL_KANDOUSS_UNION

| Ismaël Kandouss gaf een strafschop weg.

Na 50 minuten maakte het eeuwige gezang van de Union-supporters toch even plaats voor wat ongenoegen. Kandouss werkte Andzouana neer in de zestien: strafschop. Camargo gaf Roeselare, dat nog niet in de buurt van doelman Kristiansen was geweest, weer hoop. De thuisploeg liet het niet aan zijn hart komen en bleef aanvallen. Fixelles, Nielsen en invaller Haugen konden de score echter niet verder uitdiepen.

Mehlem redt een punt

Het venijn zat hem in de staart. De West-Vlaamse bezoekers kregen opnieuw een penalty, nadat het leer tegen de arm van de ongelukkig glijdende Vega was gerold. Opnieuw gaf Camargo geen kans aan Kristiansen: 3-2 met nog tien minuten te gaan. Roeselare veerde plots recht en deed het onwaarschijnlijke. De eerste uitgespeelde kans van de bezoekers belandde in doel, al zal Union vooral klagen over buitenspel. Godwin Savior heeft zijn naam niet gestolen en trapte uit scherpe hoek de 3-3 tegen de netten.

Zo domineren, maar toch niet winnen. Union liet zich kinderlijk de kaas van het brood eten. Met de moed der wanhoop zocht de thuisploeg tevergeefs naar de winnende treffer. Bijna pleegde Roeselare in de slotminuten de perfecte hold-up, maar stofzuiger Mehlem was tot twee keer toe net op tijd terug om de 3-4 van de lijn te keren.

Door het gelijkspel bedraagt de achterstand op leider Beerschot vier punten. Union moet een kruis maken over de periodetitel en mag zich opmaken voor play-off 2. Met, wie weet, twee derby's tegen Anderlecht.