| Alleen maar blije gezichten bij Union.

Met 9 op 9 staat Union bovenaan in poule B, maar de finale tegen de winnaar van groep A mag Union niet spelen, omdat de ploeg geen licentie voor Europees voetbal kan verkrijgen. De aanvraag voor die licentie werd teruggetrokken.

De winnaars van elk van de twee poules in Play-off 2 spelen eerst onderling om een plaats in de barragewedstrijd tegen de nummer vier of vijf (afhankelijk van bekerwinst van Gent) uit Play-off 1. De winnaar daarvan speelt volgend seizoen Europees.

Geen finale

Maar Union kan niet Europees spelen, want de Brusselse club zal volgend seizoen niet over een Europese licentie beschikken. Die werd wel aangevraagd, maar opnieuw ingetrokken. Als Union zijn groep wint, speelt de nummer twee uit groep B de PO2-finale. De Brusselaars delen de leidersplaats met KV Kortrijk (elk 9 punten).

CEO Philippe Bormans laat weten dat de aanvraag voor Europees voetbal recent werd ingetrokken, nadat de licentiecommissie van de KBVB een negatief advies had gegeven aan Union. "In het Dudenpark kan je uiteraard geen Europese wedstrijden afwerken, dus we hadden een akkoord om die in het Koning Boudewijnstadion te spelen. Dat was geen enkel probleem", lichtte Bormans toe.

Gebrek aan elitejeugd

"Het enige probleem dat we hadden is het gebrek aan elitejeugd. Een Belgische club die Europees wil spelen, moet zijn jeugd inschrijven in de elitereeksen. Union is de enige profclub die daar niet aan voldoet. Dat is het enige probleem waarop we gebotst zijn met betrekking tot de Europese licentie."

Union werkt intussen volop aan een professionele jeugdwerking. "Daar maakten we meteen een belangrijk punt van na de overname. Intussen is onze aanvraag om tot de elitejeugd toe te treden zo goed als rond. Dat dossier moet eind april binnen zijn. Maar de licentievoorwaarden schrijven voor dat een club al moet beschikken over jeugd die in de elitereeks speelt", aldus Bormans. "Dat is in het kader van de Europese licentie een onoverkomelijk punt waar het huidige bestuur niets aan kan veranderen.

Extra investeringen

"De licentiemanager liet ons weten dat onze aanvraag voor Europese voetbal sowieso geweigerd zou worden. Daarom besliste de club ook maar om die in te trekken. Maar we maken er wel een belangrijk element van om een sterke jeugdwerking uit te bouwen in Brussel, waar veel talent zit. Na jaren waarin daar niets aan gebeurd is, vraagt dat investeringen en bijkomende infrastructuur. Daar zal de club op lange termijn ook de vruchten van plukken."

Dat er voor Union dus helemaal niets meer te verdienen valt in deze play-offs, zint een deel van de supporters niet. De harde kern riep maandag op om de verplaatsing naar KV Kortrijk komende zaterdag te boycotten. De 'Kerels' vragen een te hoge toegangsprijs (21 euro) voor de topper die uiteindelijk geen inzet meer zal hebben, luidt het.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Sporting Flagey, Saint-Gillis Union, Union, Union Bhoys, RUSG

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni