TOMA NIKIFOROV

| Ook de Belgische judokaToma Nikiforov krijgt wellicht een vaccin, als grote Brusselse kanshebber voor een ticket voor de Olympische Spelen in Japan.

Vaccinatiecentrum Heizel geeft coronaprik aan olympiërs

© Belga
28/04/2021

De coronavaccinatie van de Belgische olympische atleten gaat woensdag van start. Ruim honderd olympiërs zakken daarvoor af naar het vaccinatiecentrum aan de Heizel. In principe krijgen ze een Pfizer-vaccin.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) ijverde al langer voor de prioritaire vaccinatie van de atleten die deze zomer naar Tokio trekken voor de Olympische Spelen. De 170 Olympische atleten en de 55 paralympiërs zullen zich in de komende dagen kunnen laten vaccineren in het vaccinatiecentrum op de Heizel in Brussel.

Pluimen voor vaccinatiecentrum

Enkel de atleten die naar Japan afreizen worden prioritair gevaccineerd. De entourage krijgt die voorrang niet, maar de meereizende zorgprofessionals zijn normaal gezien allemaal al ingeënt in een eerdere fase, waarbij het zorgpersoneel aan bod kwam.

Pas op 19 april viel de beslissing dat olympiërs voorrang krijgen, daarna was er maar een goede week nodig om alles in gereedheid te brengen. "De coördinatie met het vaccinatiecentrum op de Heizel verliep onvoorstelbaar goed", vertelt topsportdirecteur Olav Spahl. Het tweede deel van de atleten komt volgende week aan de beurt. De tweede dosissen worden toegediend vanaf 28 mei.

Nog geen coaches

De atleten konden het vaccin weigeren. "Maar niemand heeft dat gedaan", voegde Spahl eraan toe. Enkele atleten lieten al weten tevreden te zijn over hun vaccinatie die er zit aan te komen. "Het vermindert de stress", zegt zeilerster Emma Plasschaert. "Ik ben supertevreden dat alles zo snel is geregeld."

Over de vaccinatie van de coaches heerst er nog altijd enige onzekerheid. "We moedigen iedereen aan zich op de reservelijsten in te schrijven", aldus Spahl. "Sommige coaches behoren tot een risicogroep en worden woensdag al gevaccineerd. Hoe dan ook is de situatie minder kritiek voor coaches dan voor atleten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni