VUB-terreinen klaar voor eerste Brusselse veldrit

© VUB
| De terreinen van de VUB en de ULB zijn er klaar voor. Nu de renners nog.

De zevende manche van de DVV Verzekeringen Trofee vindt zondag plaats op een nieuw parcours. Tussen de aula's van de VUB en de ULB in Brussel werken de renners de voorlaatste manche af van dit regelmatigheidscriterium, waarin Mathieu van der Poel leidt.

De veldrit in Spa-Francorchamps kende zijn laatste editie vorig jaar. Dus kwam er een plekje vrij op de kalender van de DVV Verzekeringen Trofee. Organisator Golazo probeert het nu zondag voor de eerste keer in Brussel. "Het is een parcours dat volledig van nul af is opgebouwd," laat Erwin Vervecken optekenen bij Golazo. "Hier is nog nooit een cross geweest, er is nog nooit getraind. Als renner is het wel eens leuk om op een nieuwe omloop te rijden. Af en toe snakken ze toch naar een nieuwe uitdaging."

Petitie

Toch is de keuze voor de universiteitsterreinen niet onomstreden. Studenten van de VUB lanceerden een petitie om de veldrit tegen te houden. Meer dan 1.000 studenten ondertekenden de petitie. De sportmanifestatie vindt namelijk plaats tijdens de examenperiode. "Wij vinden het ongehoord dat de universiteit de studenten op de tweede plaats zet en voorrang geeft aan een marketingstunt, zei initiatiefnemer Matteo Kopravi daarover.

Hoogteverschil

De start van de Brussels Universities Cyclocross ligt op een weg die de campus opsplitst in de VUB en de ULB. Na het startschot duiken de renners het veld in aan de Franstalige kant. Daar wacht een golvend parcours met veel hoogteverschil.

"Eerst krijgen de renners een bosstrook voor de wielen geschoven waar naar boven en naar beneden zal gelopen worden", voorspelt Vervecken. Na een golvende graszone duiken ze via een spectaculaire afdaling richting het parcours op de campus van de VUB. (Lees verder onder de afbeelding van het parcours)

parcours cross vub
© VUB
| Het parcours van de omstreden veldrit op de terreinen van de VUB en de ULB.

Amfitheater

"Eén van dé attractiepolen van de omloop. Bij de toppers zal hier allicht het verschil niet gemaakt worden, maar het is wel een afdaling waarin je je moet durven laten gaan. Renners die minder lef hebben, zullen naar beneden lopen."

Een tweede publiekstrekker is het 'amfitheater' van de VUB, een groene oase in treden waar de studenten tussen de lessen door even tot rust kunnen komen. Hier zullen de renners vier keer passeren: twee keer naar beneden en twee keer naar boven.

"Een cruciale strook op het parcours," verwacht Vervecken. "Op deze trappenpartij kan wel eens de beslissing vallen. De afdalingen kan je zonder problemen op de fiets nemen, naar boven rijden wordt iets moeilijker. Daarvoor zijn de tredes waarschijnlijk net iets te hoog."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?