Zakelijk Union in spaarmodus voorbij Lierse

TDN
05/02/2021
Updated: 05/02/2021 23.24u

Union Saint-Gilloise blijft op titelkoers in 1B. Tegen Lierse boekten de Brusselaars op de achttiende speeldag een zakelijke 2-1 overwinning. Vanzeir en Undav brachten de verlossing. Met nog tien wedstrijden te gaan, staat Union al 14 punten los op kop.

Alsof ze hun beste voetbal voor de komst van Anderlecht komende donderdag bewaarden. Neen, de eerste helft tegen Lierse had heel weinig om het lijf. Union had nochtans de wind in de zeilen. Met tien man werd Moeskroen uit de beker gekegeld, het kon nog eens de Zwanzederby in Molenbeek naar zijn hand zetten en won intussen al vijf matchen op rij. Maar tegen de voorlaatste schokte de motor.

Gelukkig acteerde Deniz Undav wel op niveau. De bonkige Duitser vuurde na twintig minuten het eerste waarschuwingsschot af. Zijn schitterende deviatie achter het steunbeen zoefde voorlangs. Vijf minuten later zette de spits zich goed door op de achterlijn. De dolgedraaide verdediger Laes ging erbij liggen en nam Undav mee in zijn val.

Efficiënt Union

Strafschop, zo oordeelde scheidsrechter Vermeiren. Dante Vanzeir nam het geschenk in dank aan en trapte centraal zijn vijftiende van het seizoen binnen. De aanvaller van Union nadert zo op een doelpunt van 1B-topschutter Mikautadze van Seraing. Ook Undav dikte in de eerste helft zijn doelpuntentotaal al aan tot negen.

Na een slimme interceptie van Fixelles nam de Duitser over. Hij kreeg tijd en ruimte, kapte zijn verdediger simpel uit en krulde de bal heerlijk in de verste hoek binnen. Dan mag je de spierballen al eens laten zien. Twee keer trapte Union binnen het kader, twee keer trilden de netten. De efficiënte thuisploeg ging met een comfortabele bonus de pauze in.

20210205_UNDAV_FIXELLES_UNION_LIERSE
© Belga Images | Undav scoort en verzorgt de show.

Ook na de rust straalde Union weinig goesting uit. Door de dubbele voorsprong zat de autoritaire competitieleider comfortabel in de zetel. De thuisploeg wiegde zichzelf in slaap. We dommelden er zelf ook wat van in. Tot een flitsende aanval van Lierse ons halverwege de tweede helft klaarwakker schudde.

Laes zette de aanval op links zelf op, kreeg na een subliem hakje het leer terug, dribbelde Fixelles door de benen en legde met een strakke schuiver panklaar voor Emile Samyn. De pas ingevallen middenvelder had het leer maar binnen te tikken: 2-1. Een schuchter Union liet Lierse opnieuw in de wedstrijd komen.

14 punten los

De tegentreffer gaf de Brusselaars wel een korte stroomstoot. Teuma krulde een vrije trap vanop 20 meter rakelings naast. Invaller Labeau zag zijn kopbal vanop de lijn gekeerd worden. Lapoussin kwam nog wat dichter met een halfvolley, maar zag zijn poging op de paal uiteen spatten. Lierse kon geen vuist meer maken, al kon Union pas bij het laatste fluitsignaal ophouden met bibberen.

De zesde opeenvolgende overwinning op rij verdient geen schoonheidsprijs, maar in de stand lopen de Brusselaars wel veertien punten uit op Westerlo dat zondag nog tegen Club NXT speelt. De titel en promotie liggen halverwege de competitie in het verschiet.