119 bezwaarschriften tegen nieuwe stadswijk aan Rijksadministratief Centrum

Er zijn 119 bezwaarschriften ingediend tegen de plannen met het Rijksadministratief Centrum aan de Pachecolaan, waar een nieuwe stadswijk moet verrijzen. Een twintigtal ervan worden woensdag overlopen op de overlegcommissie. "We maken ons grote zorgen over de doorwaadbaarheid van de site", zegt Steyn Van Assche van stadsbeweging Bral, één van de indieners van een bezwaarschrift.

Bij grote bouwprojecten zoals het Rijksadministratief Centrum is er altijd een overlegcommissie waarop verschillende partijen waaronder Stad en Gewest samen de pro's en contra's van de bouwplannen overlopen. Voorafgaand is er een openbaar onderzoek. Burgers en verenigingen kunnen dan bezwaarschriften indienen.

"Tijdens dat openbaar onderzoek hebben we 119 bezwaarschriften gekregen", zegt Florant Conyard van het kabinet van schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR). "Daarvan zullen we er op de overlegcommissie woensdag een twintigtal horen." Veel klachten komen immers verschillende keren terug.

Verbinding tussen stadsdelen
Een van die indieners van een bezwaarschrift is de stadsbeweging Bral. "Het nieuwe Rijksadministratief Centrum is ons te massief", zegt Steyn Van Assche. "Er is de verbinding tussen de beneden- en de bovenstad, die moeilijk blijft. Maar ook de verbinding tussen de Kruidtuin en de kathedraal, dus van Noord naar Zuid, kan veel beter."

Van Assche verwijst naar de tuinen, die van Noord naar Zuid lopen, maar waarvan niet zeker is dat ze altijd toegankelijk zijn. "Er is een kleine doorgang langs de crèche gepland. Maar zal die toegang altijd open zijn? We twijfelen aan de oprechte wil om de publieke ruimte echt publiek te maken, en de tuin en de esplanade terug te geven aan de Brusselaar. Het ontwerp vertrekt eerder vanuit de belangen van de huurders. We maken ons dan ook zorgen over de doorwaadbaarheid van de site."

Ook de liften voeden de twijfel daaraan. "Je moet eerst het gebouw binnengaan om de lift naar de bovenstad te nemen. Wij willen liever duidelijk publieke liften, zoals die in de Marollen."

De overlegcommissie vindt woensdag plaats en resulteert in een niet bindend advies.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?