1.200 handtekeningen tegen Anderlechtse jachthaven

© Aries - BUUR - Idea
| Schematisch ontwerp van de nieuwe wijk rond het Biestebroekdok.

De Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral) en zijn Franstalige tegenhanger Inter-Environnement Bruxelles (IEB) lanceerden samen met enkele vzw's een petitie tegen de plannen voor een jachthaven in Anderlecht. Op enkele dagen tijd ondertekenden al 1.200 mensen de petitie.

De gewestregering en de gemeente Anderlecht werken op dit moment aan de laatste vergunningen die het licht op groen zetten voor de aanleg van een marina op de Biestebroeckwerf.
Stadsverenigingen Bral, IEB maar ook de vzw's Centre de rénovation urbaine (CRU) en Brusselfabriek verzetten zich tegen deze goedkeuring die volgens hen "de ambities van de vastgoedontwikkelaar dient".

Volgens de verenigingen zullen de plannen voor de jachthaven ervoor zorgen dat de omliggende 302 nieuwe luxe-appartementen een extra hoog prijskaartje krijgen. Dit kan een startschot zijn voor gelijkaardige projecten in de buurt. Op termijn kan dit volgens de verenigingen grote veranderingen voor omwonende bevolking inhouden. De Adviesraad voor Huisvesting (ARH) concludeerde eerder ook al dat "het risico op sociale uitsluiting en de creatie van een breuk met de armere buurten groot is".

Fietspad

Ook vrezen de vzw's voor mobiliteitsproblemen indien de bouw van de jachthaven doorgaat. De populaire fietsstrook langs het kanaal zal men moeten omleiden, hetzelfde geldt voor het scheepsverkeer.

Daarnaast toont de impactstudie aan dat de marina een dure operatie zal zijn die vooral het Gewestzal moeten financieren. En dat terwijl de reeds bestaande nabije jachthaven, de Brussels Royal Yacht Club (BRYC), een bezetting van amper 60 procent kent.

Overlegcommissie

Op 18 januari staat een overlegcommissie gepland over het project. De verenigingen roepen burgers daarom op om via de petitie alsnog verzet aan te tekenen. Ze uiten daarbij ook hun kritiek op het verloop van het openbaar onderzoek dat liep van 8 december 2017 tot 6 januari 2018.

Dat overlapte gedeeltelijk met de kerstvakantie, waardoor vele diensten gesloten waren en het moeilijk was om alle documenten tijdig in te kunnen kijken. Bovendien oordelen de IEB en de CRU dat de studies "de impact van het project waarvoor een vergunning wordt aangevraagd niet analyseren zoals vereist door de wetgeving".

Het bijzondere bestemmingsplan (BBP) gaf eerder al groen licht voor de bouw van drie scholen en 3.700 woningen op de werf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?