| Simulatiebeeld Ancienne Belgique

AB haalt bouwvergunning binnen voor renovatie: ‘Band met de buurt en de stad versterken’

AD
© BRUZZ
09/03/2023

Het Brussels Gewest heeft de bouwvergunning voor de renovatie van de Ancienne Belgique afgeleverd. Dat meldt staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) donderdag. Met die renovatiewerken wil de AB onder andere de band met de buurt versterken en de toegankelijkheid van het gebouw verhogen.

Voor de werkzaamheden werd een budget van ruim vijf miljoen euro vrijgemaakt. De werken zouden in de zomer van 2023 van start gaan.

Band met buurt versterken

Om de band met de buurt te versterken, komt er onder meer een verbouwingsproject in de Steenstraat, een zijstraat van de Anspachlaan waar de AB ligt. Het is de Vlaamse Gemeenschap, via het departement Cultuur, Jeugd en Media, die instaat voor de financiering en opvolging van het bouwproject.

“Onze ambitie om van concertzaal AB een levendig muziekhuis te maken waar op elk moment van de dag wel iets te beleven valt, komt met de verbouwing van de Steenstraat weer een stap dichterbij”, zegt algemeen directeur van de AB Tom Bonte in een persbericht.

Bedoeling is om van de AB een open huis te maken. Zo wordt de publieke functie van het nieuwe en vergrote AB-salon bijvoorbeeld uitgebreid: er zal niet alleen ruimte zijn voor kleine concerten, maar ook voor muzikale en maatschappelijke reflectie, tentoonstellingen, workshops en buurtvergaderingen.

“Na de renovatie zal er een laagdrempelige creatieve plek ontstaan waar residenties, workshops, (buurt)vergaderingen, kleine concertjes, ... onderdak vinden”, gaat Bonte voort. “Helemaal bovenin zal zich een levendige ontmoetingsplek nestelen met café-restaurant, dakterras en bijhorende moestuinen. Daarmee vergroten we niet enkel het publiekscomfort en de algemene uistraling van AB, maar grijpen we ook de kans om ons sterker te wortelen in de buurt."

Het nieuwe café-restaurant moet een van dé hotspots voor de buurt worden, met zijn daktuinen en grote terras van waar je een panoramisch zicht over de binnenstad hebt. Het restaurant kiest voluit voor een ecologisch beleid met lokale producten, korte keten, minder voedselverspilling en vegetarische opties.

Toegankelijkheid verbeteren

Om de toegankelijkheid van de grote zaal te verbeteren, wordt een extra doorgang gecreëerd voor toegang tot het eerste balkon in de grote zaal. Daardoor zal je niet meer door de AB Club moeten wandelen, zoals nu het geval is. Er komt ook een aangepaste lift die je zonder begeleiding op alle verdiepingen brengt, alsook extra sanitaire voorzieningen voor mensen met een handicap.

De traphal die alle ruimtes met elkaar verbindt, komt aan de buitenkant van het gebouw maar zal een akoestische behandeling krijgen zodat het geluid niet kan weerkaatsen in de straat. Er is voor gezorgd dat klanten die op het dakterras en in het café-restaurant zitten geen inkijk hebben bij de buren. Daarnaast maakt de AB van de gelegenheid gebruik om de akoestische isolatie van de gemeenschappelijke muur met de aanpalende buren te verbeteren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni