Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

| Administratieve gebouwen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen dreigen afgebroken te worden.

Afbraak dreigt voor deel gebouwen Instituut voor Natuurwetenschappen

AAB
© BRUZZ
12/05/2022

De Regie der Gebouwen ontdekte onlangs in het ventilatiesysteem van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) een asbestprobleem. De getroffen gebouwen dreigen hierdoor volledig te moeten worden afgebroken. De resultaten van de haalbaarheidsstudie zullen bepalen of de gebouwen kunnen blijven staan. Het museum blijft intussen wel open.

Een deel van de gebouwen van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) zou afgebroken kunnen worden. Er werd namelijk in het ventilatiesysteem een asbestprobleem ontdekt, een stof die kankerverwekkend is. Dit betreft enkel de gebouwen waarin de kantoren, laboratoria en opslagruimtes zich bevinden. Er is sprake van een totale vernietiging van de getroffen gebouwen.

Volgens het instituut zijn de kosten van de werken eenvoudig te berekenen. De afbraak van de gebouwen in kwestie is goedkoper dan eventuele renovatiewerken. Er zal binnenkort een haalbaarheidsstudie van start gaan, die bepaalt of een volledig vernietiging van de gebouwen noodzakelijk is. “Het is momenteel nog te vroeg om een uitspraak te doen over de toekomst van het gebouw, we wachten op de resultaten van de studie om een beslissing te nemen” zegt Sarra Blaeich van de Regie der Gebouwen aan de RTBF.

In 2017 besloot het KBIN om haar administratieve gebouwen te renoveren, hiervoor werd de ventilatie uitgeschakeld. Na de coronacrisis konden werknemers weer vaker op kantoor zitten, voor de gelegenheid heeft het KBIN hun ventilatiesysteem laten controleren door de Regie der Gebouwen. Het probleem werd reeds ontdekt.

De ventilatieopeningen zijn gesloten en de lucht in de betrokken ruimtes wordt regelmatig gecontroleerd, opdat medewerkers in alle veiligheid kunnen komen werken.

Museum blijft open

Het museum blijft wel open voor bezoekers. Het ventilatiesysteem waarin asbest gevonden is, staat los van de publieke ruimtes, vertelt Johan Van Impe, persverantwoordelijke van het Instituut aan BRUZZ. “We laten sinds 2004 het museum regelmatig renoveren, waardoor deze ruimtes conform zijn aan de wetgeving rond asbest en andere gevaarlijke materialen”, voegt Van Impe daaraan toe.

De stages, animatieruimtes, documentatiecentrum, het Dino Café en de picknick-zones blijven gespaard. Voor bezoekers, individueel of (school)groepen, verandert er niets, communiceerde het KBIN in een persbericht van 23 maart.

38 miljoen exemplaren

Hoewel de situatie momenteel stabiel is, zullen vroeg of laat werken in het gebouw noodzakelijk zijn. Mocht een volledige vernietiging onvermijdelijk zijn, dan doemt voor het Instituut een ander probleem op. Omdat de opslagruimtes ook getroffen zijn, moet de collectie van ongeveer 38 miljoen exemplaren verplaatst worden. Veel van de specimen worden in alcohol bewaard, wat heel moeilijk te verplaatsen is.

“Naast alcohol hebben we ook radioactieve materialen, die ook delicaat zijn om te verplaatsen. Idealiter blijven ze in het gebouw, maar dat zal natuurlijk afhangen van de haalbaarheidsstudie” aldus Van Impe.

De materialen en specimen moeten nauwkeurig verzorgd worden. Ze kunnen geen lange tijd bewaard worden buiten het laboratorium of serre.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, asbest, afbraakwerken, Regie der Gebouwen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni