'Arme bevolking verdwijnt niet met bouwstop sociale woningen'

© PhotoNews
| Vooral de stelling dat de sociale woningen te veel armoede aantrekken stuit tegen de borst.

Het voorstel van de liberalen om te stoppen met sociale woningen te bouwen in Brussel-Stad kan niet op veel bijval rekenen van de lokale oppositie. Dat er een betere spreiding van sociale woningen moet komen, daar is iedereen het over eens. Maar het is vooral de stelling dat de sociale woningen te veel armoede aantrekken die tegen de borst stuit.

"Stop met sociale woningen te bouwen en investeer dat geld in de mensen die nu al in concentratiewijken leven", laat Els Ampe, Brussels schepen voor Openbare Werken en Mobiliteit (Open VLD) optekenen in De Standaard. Met de bouwstop wil ze de middenklasse terug naar de Stad halen.

Haar voorstel doet de Brusselse oppositiepartijen steigeren. Volgens CD&V is een dergelijke bouwstop geen oplossing voor het verdwijnen van de middenklasse in Brussel-Stad. De socialisten noemen het idee ‘bizar’. N-VA vindt de liberalen dan weer niet geloofwaardig. En ook PTB/PVDA is niet te spreken over het liberale voorstel.

20180326 BIANCA DEBAETS BRUZZ ACTUA 1609

‘Geen oplossing’

Volgens oppositielid Bianca Debaets (CD&V) is een stop op sociale woningen geen oplossing voor de stadsvlucht van de middenklasse. “Integendeel, het zou de kwetsbare gezinnen verder drijven naar woningen die niet aan de normen voldoen of die zelfs het eigendom zijn van huisjesmelkers,” zegt ze.

CD&V pleit ervoor om de middenklasse in de stad te houden door bijvoorbeeld fiscale gunstmaatregelen voor jonge gezinnen die zich in de stad vestigen in te voeren.

‘Bizarre redenering’

Ook gemeenteraadslid Ans Persoons (SP.A) reageert verbaasd op het idee van schepen Ampe. “Ten eerste is de bouw van sociale woningen een bevoegdheid van het Gewest, niet van de Stad,” zegt ze.

“Bovendien is de redenering van de liberalen, dat de arme bevolking zal verdwijnen als je minder sociale woningen hebt, ronduit bizar. Zo duw je de mensen die het moeilijk hebben net dieper de miserie in,” klinkt het scherp.

'Niet geloofwaardig'

Gemeenteraadslid voor N-VA Johan Van den Driessche noemt de suggestie "niet geloofwaardig". "De liberalen hebben zelf de middenklasse verjaagd door de beslissingen die ze de afgelopen jaren genomen hebben," stelt hij. "Kijk maar naar de aanpak van de centrale lanen en projecten zoals Neo, dat een nefast effect zal hebben op de handel en horeca in het centrum."

Er is volgens hem ook te weinig ingezet op veiligheid en netheid. "Dat zijn precies zaken waarnaar de middenklasse verlangt," aldus de N-VA'er.

‘Stad mag armen niet verdrijven’

Ook Mathilde El Bakri, lijsttrekker voor PTB/PVDA in Brussel-Stad voor de volgende verkiezingen, is kritisch. “Woonbeleid moet armoede net verminderen, niet de armen verdrijven,” klinkt het. Haar partij eist dat er iets gedaan wordt aan de stijgende huurprijzen om de middenklasse terug naar de stad te halen. “De overheid is eigenaar van één op de drie woningen, dat biedt net perspectieven,” aldus El Bakri. De Stad zou zo namelijk de gewestelijke referentiehuurprijzen kunnen toepassen en zo de woningen betaalbaar houden.

Bevoegd schepen van Huisvesting Mohamed Ouriaghli (PS) was niet bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?