Liberalen: 'Stop met sociale woningen te bouwen in Brussel'

© Saskia Vanderstichele
| Een sociale woonblok in Brussel.

De Brusselse liberalen willen een stop op de bouw van sociale woningen in de hoofdstad. "Er zijn te weinig sterke schouders om alles op te vangen."

Open Vld en MR doen het voorstel in aanloop naar de lokale verkiezingen in oktober dit najaar. Zij pleiten in De Standaard openlijk voor een stop op nieuwe sociale woningen.

"Stop met sociale woningen te bouwen en investeer dat geld in de mensen die nu al in concentratiewijken leven", zegt Els Ampe, Brussels schepen voor Openbare Werken en Mobiliteit, en tweede op de tweetalige liberale lijst MR-Open Vld.

"We zijn op een punt gekomen dat te veel inwoners afhankelijk zijn van de overheid en dat er te weinig sterke schouders zijn om dat allemaal op te vangen."

Een woning op drie is in de hoofdstad eigendom van de overheid. Een deel daarvan zijn sociale woningen of OCMW-woningen.

Els Ampe Open VLD Schepen van Mobiliteit
© PhotoNews
| Els Ampe (Open VLD), Schepen van Mobiliteit van Brussel-Stad.

Privémarkt

Als tegenvoorstel pleiten de liberalen voor een betere spreiding van sociale woningen over alle Brusselse gemeenten en voor een grotere privémarkt gericht op de middenklasse. "We trekken ofwel heel rijke mensen aan, ofwel mensen voor wie we zelf moeten zorgen", vindt Ampe.

"Diegenen met een normaal inkomen vertrekken uit Brussel omdat de privémarkt zwaar onder druk staat door de sociale woningen. Maar net die schouders hebben we nodig om anderen in een moeilijkere situatie naar boven te trekken."

In het Brussels Gewest zijn er ongeveer 35.000 bewoonde sociale woningen, goed voor ongeveer 7,5 procent van het woningaanbod. In de Stad Brussel gaat het om 9,5 procent van de woningen. 50.000 mensen staan op een wachtlijst voor een huis of appartement, een record.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?