Parel-zwembad Residence Palace BRUZZ ACTUA 1626l

Zwembad Résidence Palace.

Art-decozwembad van Résidence Palace: 'Restauratie móet klaar zijn in 2025'

SVG
11/12/2023

De federale overheid heeft al voor 56.000 euro aan boetes moeten betalen omdat ze het nalaat om het art-decozwembad en -theater van de Résidence Palace te renoveren. Het Gewest dringt erop aan om de restauratie af te ronden tegen 2025, een art-decojaar. Dat heeft Staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit) maandag geantwoord op een vraag van Ecolo-parlementslid Isabelle Pauthier.

Pauthier herinnerde het parlement eraan dat het art-decozwembad al sinds 2002 gesloten is. De federale regering heeft in 2014 weliswaar renovatiewerken gedaan voor het belendende Europees perscentrum, maar het zwembad en theater bleven daarbij onaangeroerd.

De restauratie was wel voorzien in de bouwvergunning. Het Brussels Gewest heeft daarom, na verschillende waarschuwingen, boetes uitgeschreven. Eerst van bijna 6.000 euro (in 2018), daarna van 12.000 euro (in 2019) en nog eens bijna 39.000 euro in 2020.

De boetes zijn intussen betaald, maar de federale regering is nog altijd niet aan de restauratiewerken begonnen, terwijl het Europees perscentrum momenteel wel opnieuw wordt gerenoveerd in het kader van het Europees voorzitterschap van België.

Nieuwe boeteprocedure

“Op 5 december heb ik bevoegd staatssecretaris Mathieu Michel (MR) ontmoet om hem te wijzen op de noodzakelijke restauratie van deze art-decoparel,” zei Ans Persoons maandag in de commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels parlement. “De betaling van de boetes ontslaat de federale overheid niet van de verplichting om te renoveren,” voegde ze daaraan toe. Het Brussels Gewest zal een nieuwe boeteprocedure starten.

Ans Persoons hoopt dat de federale overheid in 2025 klaar kan zijn met de restauratie van zwembad en theater. Dat jaar moet een Brussels art-decojaar worden. “Een mooie doelstelling om naartoe te werken,” zei Ans Persoons nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni