| De grote hal van de Beurs met ingang via de trappen aan de Anspachlaan.

Beer World in Beursgebouw wordt opnieuw duurder: ‘Hallucinant amateurisme’

© BRUZZ
06/09/2021

De inrichting van Belgian Beer World zal 600.000 euro meer kosten dan voorzien. Die meeruitgave is volgens burgemeester Close te wijten aan de duurdere grondstoffen, maar met dat antwoord is de oppositie niet gediend. “Het budget voor dit gebouw is van 43 miljoen tot bijna 60 miljoen euro gestegen. Dit is hallucinant amateurisme.”

Het Beursgebouw wordt momenteel gerenoveerd en het kostenplaatje voor die renovatie is de voorbije jaren sterk gestegen. In september van 2019 werd het budget nog geraamd op 34,5 miljoen euro door het stadsbestuur, een getal dat op een anderhalf jaar evolueerde tot 54 miljoen euro.

Het gerenoveerde Beursgebouw zal onder meer onderdak bieden aan biermuseum Belgian Beer World, en ook de kosten voor dat museum lopen op, bleek maandagavond op de gemeenteraad van de Stad Brussel. Daar stond een meeruitgave van 598.000 euro op de agenda, voor de scenografische inrichtingen van het museum.

Met die zoveelste meeruitgave in dit dossier heeft de oppositie het moeilijk. “Ik heb de indruk dat er elke drie maanden extra budget naar dit project gaat”, zei Mathilde El Bakri (PTB). “Het gaat zogezegd maar om een half miljoen, maar dat stapelt zich op met alle andere meeruitgaven. De budgetten blijven ontploffen en wie gaat daar uiteindelijk voor betalen?” El Bakri stelt zich ook vragen over de werkbaarheid van Belgian Beer World op lange termijn.

'Grondstoffen'

“Ik kan begrijpen dat de PTB niet wil investeren in een beursgebouw”, grapte burgemeester Philippe Close (PS) in zijn repliek. Veel details gaf hij niet in zijn antwoord. “Ja, het budget wordt overschreden, maar de prijzen van de grondstoffen zijn dan ook duurder geworden.” Close verdedigde het project Belgian Beer World door te zeggen dat de biertempel het toerisme moet aanwakkeren.

“Het gaat hier over scenografie en dat heeft niets met grondstoffen te maken”, zei Geoffroy Coomans de Brachène (MR) vanop de oppositiebanken. “Aan het begin van deze legislatuur hadden jullie dit project voorgesteld met een budget van 43 miljoen euro, alsof het om een definitief budget ging. We zitten nu aan bijna zestig miljoen euro.”

“Nu komt daar nog eens 600.000 euro bovenop”, aldus Coomans de Brachène. “Als u berekent hoeveel geld dit project kost per vierkante meter, zal u zien hoe gek dit is. Hallucinant amateurisme.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni