Befaamd art-decohuis in Jette te koop voor 900.000 euro

© Saskia Vanderstichele
| Art deco wit huis Diongre

Het Withuis, het befaamde art-decohuis met de witte gevel van architect Joseph Diongre in Jette, staat te koop.

De modernistische parel was ruim negentig jaar in het bezit van de familie Mennekens. Schrijver-dichter Jef Mennekens liet het in 1927 bouwen door zijn vriend Diongre, die ook het radiogebouw aan Flagey zette.

“Het was het eerste huis aan de Charles Woestelaan,” weet achterkleinzoon Herman Mennekens. “Na de dood van mijn overgrootmoeder erfde de jongste dochter Daisy het huis, mijn groottante. Zij heeft altijd in het huis gewoond. Enkele maanden geleden overleed ze op 102-jarige leeftijd. Haar kinderen zijn nu ook al in de zeventig en verkopen het huis.”

Carte blanche

Van Jef Mennekens kreeg Diongre destijds volledig carte blanche. “Dat resulteerde in een gedurfd ontwerp in een zuivere stijl. De gevel is werkelijk uniek,” vertelt Herman Mennekens, die momenteel werkt aan een biografie van Diongre. De architect tekende overigens niet alleen het gebouw, maar ook het interieur en de meubels. “Achteraf kwam hij nog geregeld op bezoek. Volgens de verhalen werden de vazen en andere decoratie-elementen dan vlugvlug opgeborgen om alles wat te versoberen. Die zuivere modernistische stijl verdraagt immers niet teveel decoratie.”

Ondanks de sobere stijl is het Withuis volgens Mennekens een gezellig en functioneel huis. “Diongre was geen dogmatisch modernist. Functie was even belangrijk als vorm en schoonheid. Zo is er een garage, is de keuken op het gelijkvloers en niet in de kelder en is er in de living geen middenkamer. Alle ruimtes hebben rechtstreeks daglicht.”

Alles beschermd

Het pand wordt verkocht door het vastgoedbedrijf Barnes International. Vraagprijs is 900.000 euro. Daarin begrepen ook de door Diongre ontworpen meubelen. “Alles is beschermd, zowel de gevel als het interieur. De meubelen mogen de woning niet verlaten.”

Vindt hij het jammer dat het huis straks niet langer bezit is van de familie? “Dat is het leven. Ik had gehoopt dat iemand van familie het zou kunnen overnemen, maar iedereen is ondertussen gesetteld. Hopelijk komt het terecht bij een liefhebber van deze bijzondere architectuur.”

Een koper vinden zal nochtans niet zo makkelijk zijn, verwacht Mennekens. “Het is een geweldig huis, maar het is, na een eerste renovatie in 1990, al weer opnieuw aan renovatie toe. Bovendien heb je weinig vrijheid want door de bescherming dient elke aanpassing in overleg met Monumenten en Landschappen te gebeuren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?