In Sint-Joost daalden de prijzen voor een appartement met vijftien procent in één jaar tijd. Huizen in Vorst kosten dan weer een kwart meer. Dat blijkt uit de nieuwe vastgoedcijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

© Photonews
Woningprijzen dalen in Sint-Joost en Sint-Gillis, sterke stijging in Vorst
Brussel blijft het duurste gewest. In de rest van het land ligt de prijs voor een niet-vrijstaand huis op bijna 260.000 euro, terwijl je voor dat bedrag in Brussel slechts een appartement kunt kopen – voor een niet-vrijstaand huis in Brussel moet je 495.000 euro neertellen. Voor een appartement is het verschil minder groot: een appartement kost gemiddeld 243.000 in België en 260.000 euro in Brussel. Dat blijkt uit de nieuwe vastgoedcijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, die woensdag zijn gepubliceerd.
De Brusselse vastgoedprijzen stegen afgelopen jaar niet in een rechte lijn: in het derde kwartaal van 2024 kostte een huis 10.000 euro meer – en een appartement 7.000 euro meer – dan de jaarlijkse prijs. In het laatste kwartaal daalden de woningprijzen weer.
Geografische verschillen
Binnen het gewest blijven de verschillen tussen de gemeenten groot. Appartementen kosten het meest in Sint-Pieters-Woluwe (345.000 euro) en het minst in Anderlecht (196.000 euro). In duurdere gemeenten stegen de appartementsprijzen het afgelopen jaar (bijna +7 procent in Oudergem en bijna +5 procent in Sint-Lambrechts-Woluwe) terwijl ze juist daalden in goedkopere gemeenten (-15 procent in Sint-Joost-ten-Node en bijna -7 procent in Koekelberg).
Voor een niet-vrijstaand huis is Elsene de duurste gemeente (830.000 euro) en Sint-Jans-Molenbeek de goedkoopste gemeente (336.000 euro). Opmerkelijke uitschieters zijn de twee buurtgemeenten Vorst en Sint-Gillis: in Vorst stegen de huizenprijzen met 25 procent en in Sint-Gillis daalden ze met 15 procent.
Lees meer over: Brussel , Sint-Gillis , Sint-Joost-ten-Node , Vorst , Stedenbouw , Economie , woningprijzen , huizen , appartementen