Bewoners Reyerswijk tegen kap 'noodzakelijk stukje groen'

© Ag. F. Leclercq
| De Reyerswijk moet tegen 2030 helemaal anders uitzien.

De plannen voor Mediapark, de nieuwe wijk die moet verrijzen aan de Reyerslaan, vallen niet in goede aarde bij de buurtbewoners. Ze zijn vooral bezorgd om de mobiliteitsknoop en een geplande bomenkap. “Er zijn hier nu al elke dag files en overvolle trams. Hoe zal dat zijn met 6.000 extra inwoners?

De Reyerswijk moet tegen 2030 helemaal anders uitzien. Er komen nieuwe gebouwen van de VRT en de RTBF, maar ook 3.000 nieuwe woningen met plaats voor zo’n 6.000 nieuwe bewoners, buurtvoorzieningen, en acht hectare groene openbare ruimte.

Bomenkap

Enkele buurtbewoners van de wijk maken zich zorgen over de plannen en hebben zich verenigd in het wijkcomité Mediapark. Onder andere de geplande kap van een stukje bos aan de Kolonel Bourgstraat (zie kaartje onderaan) stuit tegen de borst. “Dat is nu niet publiek toegankelijk, maar wel een noodzakelijk stukje groen in deze buurt, vlak bij de Reyerslaan en de autosnelweg,” aldus Charlotte Van der Auwera van het comité.

Ook de mobiliteitsknoop baart hen zorgen. "Er zijn hier nu al elke dag files en overvolle trams. Hoe zal dat zijn met 6.000 extra inwoners?,’ De ontwikkelaars doen alsof het hier nu een soort van niemandsland is, maar hier wonen wel degelijk ook mensen," klinkt het.

'Gebrek aan participatie'

Ten slotte hekelt het wijkcomité dat er onvoldoende participatie is. In juni heeft perspective.brussels, het planningsbureau van het gewest, wel infosessies georganiseerd, maar dat is volgens hen niet voldoende. “De sessies vonden plaats in de lokalen van perspective.brussels en op vrij onhandige uren voor mensen die werken. Zij komen niet naar de burger toe, wij moeten naar hen gaan.”

Het comité eist meer inspraak en transparantie. “Wij willen opgenomen worden in een adviescommissie en mee vorm geven aan het project vanuit het standpunt van de bewoners,” aldus Van der Auwera

Perspective.brussels laat aan de RTBF weten dat er nog informatiesessies op poten worden gezet voor de bewoners. “Ook is er momenteel een openbaar onderzoek bezig, waarop de bewoners kunnen reageren,” klinkt het.

De buurtbewoners zien dit stukje groen liever niet verdwijnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?