| De verouderde bibliotheek Brand Whitlock in de Zavel doet op 1 mei de deuren dicht.

Bibliotheek aan Zavel sluit wegens stabiliteitsproblemen

TDN
© BRUZZ
23/04/2018

De Franstalige stadsbibliotheek Brand Whitlock in de Zavelwijk in Brussel doet op 1 mei de deuren dicht. Wegens stabiliteitsproblemen is het sterk verouderde gebouw waarin de bib huist onveilig geworden.

Al bijna honderd jaar leent het gebouw in de Strostraat zich tot een bibliotheek, maar de tand des tijds liet zijn sporen duidelijk na. Bij een inspectie constateerden stedenbouwkundige ingenieurs allerlei stabiliteitsproblemen.

Zo zijn de houten balken versleten, brokkelt het cement af en is ook de houten vloer dringend aan vervanging toe. Maar vooral: bepaalde steunbalken vertoonden kleine barstjes. "Kortom, het gevaar loerde om de hoek", zegt Brussels schepen Faouzia Hariche (PS) aan RTBF.

De sluiting van 'Brand Whitlock' was onvermijdelijk. De komende dagen worden alle boeken verplaatst naar een stockageruimte. Vanaf 1 mei gaat de bib helemaal dicht. "Er is een plan om een nieuwe bibliotheek te openen, maar dat zal niet voor 2023 gebeuren", schrijft de Franstalige bibliotheek op Facebook.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, bibliotheek, Brand Whitlock, Strostraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni