Braakliggend terrein achter Wiels wordt park

© Google Maps
| Het park moet de vier voorzieningen in de wijk met elkaar verbinden

Het vergeten terrein achter de cultuurtempel Wiels in Vorst wordt een park. De gemeente Vorst wil daarmee de wijk rond Wiels nieuw leven inblazen en de twee kanten van de sporen met elkaar verbinden. In 2022 moeten het nieuwe park toegankelijk zijn.

Het park moet onder de sporen doorlopen en de vier complexen in de buurt, namelijk Wiels, Brass, Divercity en de toekomstige school De Puzzel met elkaar verbinden (lees verder onder de afbeelding).

Onder de sporen komt er een doorgang van zo'n twintig meter breed. Afhankelijk van de resultaten van de technische studie worden er ook zuilen geplaatst die de sporen ondersteunen.

“Nu ligt de ruimte er een beetje verloren bij,” zegt schepen van Heropleving van de wijken Charles Spapens (PS).

Eind 2016 lag er een plan op tafel om daar appartementsblokken te zetten, maar dat plan werd afgekeurd door de gemeente en het Gewest. “We willen van dit terrein een aangename openbare ruimte maken,” aldus Spapens.

Moestuintjes mogelijk verplaatst

Het park zal onder de treinsporen liggen en moet ongeveer even groot zijn als het Flageyplein in Elsene.

Momenteel liggen er moestuintjes op het terrein, maar het is nog niet duidelijk wat daarmee zal gebeuren. “Het kan zijn dat ze een nieuwe locatie krijgen, maar het is in elk geval wel de bedoeling om moestuinieren mogelijk te maken in die wijk,” legt Spapens uit.

'Orban-Luttretunnel niet meer nodig'

Het nieuwe park maakt volgens Spapens de Orban-Luttretunnel overbodig. Daar ontstond vorig jaar ophef over, nadat bekend raakte dat de tunnel moet wijken voor de nieuwe school. Bewoners protesteerden toen tegen de afbraak van die tunnel omdat die de twee kanten van de spoorweg toegankelijk maakt voor zwakke weggebruikers.

"Dat probleem is nu opgelost, aangezien het park de gevraagde verbinding maakt," klinkt het.

Het project wordt gefinancierd door het wijkcontract Wiels aan de Zenne en een stadsvernieuwingscontract. Het budget bedraagt zo'n 2,75 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?