Het VRT-personeel zal in 2021 nog niet kunnen verhuizen naar het nieuwe gebouw
© G2 Architectural Graphics for TBM Robbrecht en Daem Dierendonckblancke VK Arup

Brussels bouwmeester verrast over stopzetting nieuw VRT-gebouw

© Belga
04/11/2019

Brussels bouwmeester Kristiaan Borret is verrast over de stopzetting van de samenwerking van de VRT met het architecten- en ingenieursteam voor zijn nieuwbouw. Toch stelt de bouwmeester ook vast dat offertes in Brussel vaak boven de ramingen liggen.

Een te hoge rekening is net wat de VRT deed beslissen om het contract met de tijdelijke vereniging Robbrecht & Daem + Dierendonckblancke architects + Arup UK + VK group te verbreken. Er was een verlies van vertrouwen in het bouwproject, doordat het budget zwaar overschreden werd.

"Ik stel de laatste tijd regelmatig vast dat de offertes in Brussel ver boven de ramingen liggen. Er is momenteel een hoogconjunctuur van bouw- en infrastructuurprojecten waardoor het marktmechanisme toelaat dat de aannemers hoge prijzen kunnen vragen, zeker voor Brusselse werven die vaak wat lastiger zijn", stelt bouwmeester Borret vast.

'Tijdsverlies beperken'

"Ik ben wel verrast dat men er niet in geslaagd is tot een herwerking van het ontwerp te komen. Het project voortzetten is nog altijd het beste, niet alleen omdat het een uitstekend ontwerp is, maar ook om het tijdsverlies te beperken. De herontwikkeling van de site Reyers mag niet te veel vertragen en moet vooral het ambitieniveau behouden van projecten zoals het mediacentrum Frame", vindt Borret.

Toch blijft het ook voor de Brusselse bouwmeester uitzonderlijk dat een project van dergelijke omvang wordt stopgezet. "Bij mijn weten is dit momenteel het enige grote project dat om die reden stopgezet wordt. Contractueel kan het altijd maar het is echt een teken dat de relatie slecht is", besluit Borret.

'Project dat budgettaire doelstellingen respecteert'

Intussen reageert ook het ontwerpteam zelf op het nieuws over de stopzetting. "Als ontwerpers vinden we dit uiteraard zeer jammer. Het VRT-project is een uitzonderlijk project waar de verschillende leden van het ontwerpteam zich ten volle voor hebben ingezet", klinkt het in een mededeling van het consortium Robbrecht & Daem, Dierendonckblancke architects, Arup UK, VK group. "In de eerste plaats ten bate van de VRT-medewerker, maar ook ten behoeve van een mediagebouw als baken van cultuur en energiebron voor het dagdagelijkse leven in Brussel en Vlaanderen."

"We zijn er van overtuigd dat in nauwe samenwerking met de VRT een project op tafel ligt dat de gestelde budgettaire doelstellingen respecteert. Ook in de laatste besprekingen met de VRT zijn wij tot het uiterste gegaan om het project te doen slagen, maar we hebben niet alles in eigen handen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw, vrt, VRT-gebouw, mediapark

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie