Brussels parlement integreert verborgen koetshuis

© Skope
| Simulatiebeeld van het gerenoveerde pand

Weinigen weten het, maar achter het Brussels parlement staan de restanten van een complex voor postkoetsen. De renovatiewerken aan de bouwval starten deze week en het pand wordt deel van het parlement.

Tot in de negentiende eeuw had de postkoets een cruciale plek in de stad. In hartje Brussel was er zo een knooppunt ter hoogte van het Oud Korenhuis, het pleintje waar vandaag een standbeeld van Jacques Brel staat.

Het complex, dat De Spaanse Kroon heette,dateert wellicht van rond 1695. Het liep tot achter het huidige Brussels parlement en werd in de loop der tijd grotendeels afgebroken. De monumentale toegangspoort verhuisde naar de Coovi-site, waar hij vandaag nog staat.

Een deel van het gebouw bleef echter overeind: twee vleugels die vlak achter het Brussels parlement liggen. De grote bogen op het gelijkvloers herinneren vandaag nog aan ruimtes waar ook koetsen moeten kunnen binnenrijden. Het bouwvallige pand kent amper iemand, omdat het volledig verborgen zit achter de omliggende huizen.

Groeiend parlement

De historische ruimtes kwamen al in 2008 in het bezit van het Brussels parlement, dat sindsdien op een renovatie broedde. Anno 2018 gaat die nu ook van start. Deze week begint een aannemer met de werken, waar een kostenplaatje van 3,3 miljoen euro aan vasthangt. Architectenbureaus Skope en aCMG begeleiden het project.

Renovatie Brussels parlement achterhuis
© google
| Het pand zit helemaal ingesloten in de omliggende huizen.

“Op het gelijkvloers komt een polyvalente zaal en een onthaal”, vertelt adjunct-griffier Michel Beerlandt aan BRUZZ. Op de bovenverdieping ontstaan kantoorruimtes. "Die extra ruimtes zijn nodig, want we zijn een parlement met steeds meer activiteiten.”

De bovenverdiepingen worden ook verbonden met de kantoorruimtes op de verdiepingen van het bestaande parlementsgebouw. Het meest vervallen deel van het pand wordt een glazen traphal.

Achter het gebouw wordt een tuin aangelegd, die tussen het oude koetsgebouw en de huizen aan het Oud Korenhuis zal liggen.

De werken moeten af zijn in het najaar van 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?