De Josaphatsite in Schaarbeek

| De Josaphatsite in Schaarbeek, waar een nieuwbouwproject tegengehouden wordt door protesten.

Brusselse socialisten verdedigen bebouwen van groene ruimtes

© Belga
21/09/2022

Op een bijeenkomst van invloedrijke vastgoedontwikkelaars hebben de socialisten in de Brusselse regering gepleit voor het bebouwen van 42 hectare ­­groene ruimte in de hoofdstad. Linkse activisten verstoorden hun toespraak. Dat schrijft De Standaard woensdag.

De exclusieve vastgoedbeurs, een gewoon toegangsticket voor het evenement kost 900 euro, werd dinsdagochtend op gang ­getrapt met een presentatie van de drie socialistische leden van de Brusselse regering, Rudi Vervoort, Nawal Ben Hamou (beiden PS) en Pascal Smet (One.brussels/Vooruit). Met de functie van minister-president (Vervoort) en portefeuilles als Huisvesting (Ben Hamou) en Stedenbouw (Smet) hebben de drie sleutelposities voor de ontwikkeling van vastgoed in de hoofdstad in handen.

Opvallend was dan ook het gezamenlijke pleidooi van de drie socialisten voor een reeks van gecontesteerde vastgoedprojecten in het Brusselse. Daarbij noemden ze zonder uitzondering bouwprojecten in groene zones die door protesten van buurtbewoners of ­natuurverenigingen jarenlange vertragingen hebben opgelopen. Het moeras van Wiels, Witte Vrouwen, de Donderberg, de Josaphatsite. In totaal gaat het om meer dan 42 hectare bebouwbare gronden die vandaag worden verlamd door enkelingen.

‘Sociale luik belangrijker dan leefmilieu’

"Zij misbruiken het leefmilieu als voorwendsel om elk openbaar of particulier bouw­project tegen te houden", zei minister-president Vervoort. "Ik neem de bescherming van de biodiversiteit heel erg serieus, maar wie praat vandaag nog over de sociale crisis, het tekort aan betaalbare woningen? Het leefmilieu is zeker een essentieel aspect, maar het mag niet primeren op het sociale en economische luik."

Pascal Smet noemde het protest tegen de bouwprojecten 'nimby-gedrag', not in my backyard. "Ik ben allerminst tegen biodiversiteit, maar dat argument mag niet ­gebruikt worden om alle bouw­projecten te blokkeren", zei hij.

De toespraak van de socialistische kopstukken werd ruw onderbroken door een dertigtal linkse betogers, die op de vastgoedbeurs actie voerden tegen wat zij "de innige banden tussen politiek en projectontwikkelaars" noemden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni