In een nieuw paviljoen in de tuin moet een restaurant komen met een terras langs het Viaductpark.

Buurtbewoners willen geen horecaterras in Viaductpark

CD, Eva Christiaens
© BRUZZ
31/08/2022

In de Troonstraat in Elsene wil een bouwpromotor twee herenhuizen ontwikkelen tot appartementen, coworkingruimtes en een nog onbepaald horecaconcept. Dat laatste komt in een nieuw paviljoen aan de achterkant van het gebouw, waar de tuin overloopt in het publieke Viaductpark. “Dat zullen we niet toelaten,” zegt de gemeente. Al 220 bewoners ondertekenden een petitie tegen het terras.

De promotor dient al sinds 2017 plannen in voor een renovatie van huisnummers 216 en 218 van de Troonstraat, maar de vergunningsaanvragen waren nooit volledig. Nu is er een nieuwe aanvraag ingediend en het openbaar onderzoek lopend.

Troonstraat 216-218_Chambon à l'Os_DIA Architectures

De twee huizen in de Troonstraat (simulatie)

Het gaat om twee gebouwen uit 1868 in dezelfde neoklassieke stijl, die achteraan uitkijken op het Viaductpark. In de plannen is sprake van een verhoging van het dak van beide huizen tot op het niveau van de aanpalende gebouwen.

Promotor Chambon à l’Os droomt van tien appartementen, meer dan 700 vierkante meter aan coworkingruimte en een horecazaak met terras. Dat zou in een nieuw paviljoen komen te liggen aan de rand van het Viaductpark. De tuin van beide huizen wordt daardoor een soort binnentuin, die semi-publiek kan worden, klinkt het in de plannen. Een nieuwe doorgang moet de Troonstraat via de binnentuin rechtstreeks verbinden met het park.

Buurtbewoners vrezen voor overlast. “Het Viaductpark is een kalme plek. We komen er mediteren, rusten, lezen of gitaar spelen. Baby’s kunnen er slapen, ouders kunnen hun kinderen er vrij laten spelen,” schrijven ze in een (papieren) petitie die verspreid is in de wijk. “Het lawaai, de geur en het verkeer (rond het nieuwe paviljoen) zal de ziel van het park verstoren.”

Dark kitchen

Tot nu toe zijn er bijna 220 handtekeningen verzameld, vernam onze redactie. Onder meer de aard van de horeca-activiteit beroert. Vandaag is er al een horecakeuken in het pand in de Troonstraat, maar die wordt gebruikt als dark kitchen voor bezorgrestaurants. De buurt had al eerder geprotesteerd tegen de komst van deze en andere dark kitchens, waar vaak en laat maaltijdkoeriers rondrijden. In de plannen is nu sprake van een bijna vier keer zo grote keuken dan vandaag.

“Het is echt niet de bedoeling om het nieuwe paviljoen als dark kitchen in te richten,” zegt architect Pierre Emans Fabro van DIA Architectures, die de plannen uittekende. “We denken eerder aan een kiosk zoals La Fabrique en Ville in het Egmontpark, maar dan met plaats voor degustatie en kookateliers voor de buurt.” Hij benadrukt dat het paviljoen en terras volledig op privéterrein zullen liggen. “Tegenover het park, dat klopt, maar niet erin. Met dit project zal het park toegankelijker worden en komt er meer sociale controle.”

"Het is maar een aanvraag. Dat wil niet zeggen dat de gemeente dit project steunt"

Yves Rouyet, schepen voor Stedenbouw

De huidige meerderheid van Elsene neemt de plannen niet te serieus. “Het is maar een aanvraag. Eender wie kan een bouwvergunning aanvragen, zelfs op een terrein dat hem niet toebehoort. Dat wil niet zeggen dat de gemeente dit project steunt,” zegt schepen voor Stedenbouw Yves Rouyet (Ecolo). Hij vreest te veel overlap tussen de privétuin en het Viaductpark in de plannen. “Een terras dat deels in een publiek park ligt, zullen we niet goedkeuren.”

Of het project er snel zal komen, is onduidelijk. Het openbaar onderzoek loopt in principe tot 8 september, maar de plannen zijn niet correct geüpload op de website van openpermits.brussels. Dat is de verantwoordelijkheid van de aanvrager, benadrukt gewestadministratie urban.brussels. Buurtbewoners kunnen de plannen nu alleen inkijken in het gemeentehuis, wat bezwaar aantekenen bemoeilijkt. “Wij vragen daarom een langer of nieuw openbaar onderzoek,” zegt schepen Rouyet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Stedenbouw , chambon à l'os , Troonstraat , viaductpark , horeca , dark kitchen , Yves Rouyet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni