Corona zet ook rem op nieuwe kantoortorens Europese Commissie

ontwerp nieuw loi 130
© 2019. Project by AVA ARQUITECTURA TECNICA Y GESTION - EU Commission
| Volgens de plannen moest de huidige kantoormuur langs de Wetstraat worden afgebroken en plaats maken voor hoge torenblokken en veel open ruimte op straatniveau.
© 2019. Project by AVA ARQUITECTURA TECNICA Y GESTION - EU Commission
| Volgens de plannen moest de huidige kantoormuur langs de Wetstraat worden afgebroken en plaats maken voor hoge torenblokken en veel open ruimte op straatniveau.

Het grote vastgoedproject 'Loi 130' in de Wetstraat, waar de Europese Commissie 100.000 vierkante meter extra kantoorruimte zou krijgen en een toren van 160 meter, wordt in de diepvries gestoken. “Het is in tegenspraak met de huidige gebouwenstrategie,” klinkt het bij de Commissie.

U kent de simulatiebeelden misschien wel: op de site van de Wetstraat 130 wou de Europese Commissie haar kantooroppervlakte verdubbelen, van 98.000 tot 190.000 vierkante meter. Een architectuurwedstrijd voor de site leverde bovengenoemde beelden op van het winnende ontwerp. Dat omvatte onder meer een kantoortoren van 160 meter, maar ook ruimte voor ruim 5.000 werknemers en 3.000 vierkante meter handelsruimten en horeca. Later liet de Brusselse regering verstaan dat de kantoortoren wellicht toch lager zou moeten.

Telewerk

De coronacrisis gooit echter roet in het eten. Deze dinsdag bevestigde de Commissie geruchten die al een tijdje de ronde deden: ook de Europese Commissie rekent op het blijvende karakter van telewerk na de coronapandemie en wil haar kantooroppervlakte in Brussel met een kwart verminderen tegen 2030.

Dat betekent meteen dat het megaproject Loi 130 de diepvries ingaat, verneemt onze redactie. “Het programma voor L130 dateert van 2018 en wou de kantooroppervlakte op die plek verdubbelen,” zegt een woordvoerder. “Los van de kwaliteit van het winnende ontwerp is die toename in ruimte in tegenspraak met de doelstellingen van de huidige gebouwenstrategie.”

De Commissie wijst er nog op dat het Gewest de stedenbouwkundige regels die als basis dienden voor de wedstrijd ook heeft opgeschort. “Het project voor Loi 130 is dan ook bevroren.”

Marco Schmitt van bewonerscomité Association Quartier Léopold (AQL) is blij met de beslissing, maar wijst er tegelijk op dat de Commissie nog geen afstand heeft gedaan van een ander groot torenproject in de Wetstraat: Realex, waar de Commissie een congrescentrum wil. “Net zoals bij Loi 130 is ook dat project op reglementair drijfzand gebouwd. We hebben gewoon geen extra kantoortoren nodig in Brussel, dat heeft de pandemie nu toch helemaal duidelijk gemaakt. Er staan genoeg kantoren leeg.”

Gemengde wijken

Het Gewest geeft toe dat er nog geen oplossing is voor Realex. "Een toren is daar uitgesloten, maar we zitten samen met de Commissie om een oplossing te vinden," laat Alain Hutchinson weten, de commissaris van de Brusselse regering voor Europa.

Hutchinson onthoudt ondertussen vooral de positieve aspecten van de veranderde Europese gebouwenstrategie. "Er is nu echt overleg met het Gewest, de Commissie is net zoals wij voor gemengde wijken en een aantal agentschappen van de Commissie trekken naar de Noordwijk."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?