Europese Commissie: 'Kwart minder kantooroppervlakte nodig tegen 2030’

KH
© BRUZZ
25/05/2021

De Europese Commissie zal haar kantooroppervlakte in het Brussels gewest met een kwart verkleinen tegen 2030. Dat heeft bevoegd commissaris Johannes Hahn gezegd. Het aantal gebouwen wordt gehalveerd.

De voorbije maanden verschenen al berichten over de impact van de coronacrisis op de toekomstplannen van de Europese Commissie voor Brussel. Die zou haar kantooroppervlakte in het gewest fors terugschroeven door het toegenomen belang van thuiswerk. Die zou van 780.000 vierkante meter naar 580.000 vierkante meter gaan.

Op een persconferentie van de commissie en het Brussels Gewest bevestigde bevoegd commissaris Johannes Hahn dat dinsdag. Tegen 2030 wil de Commissie een kwart van haar kantooroppervlakte afbouwen. Aangezien de Commissie tegelijk kiest voor grotere gebouwen, betekent dat een halvering van het aantal gebouwen waar de Europese instelling aanwezig is.

“Een rondvraag leerde dat het grootste deel van het personeel graag 2 tot 3 dagen van thuis zou werken per week,” legde Hahn uit. “We willen ze graag maximale flexibiliteit geven.”

Uit rondvragen bij de commissiemedewerkers is gebleken dat het grootste deel graag twee à drie dagen per week van thuis uit werken.

Gemengde wijken

Minder kantoren huren of kopen betekent tegelijk ook een miljoenenwinst voor de Commissie. Eerder was sprake van een bedrag tussen 280 en 440 miljoen euro.

De Commissie wil haar diensten de volgende jaren ook meer concentreren in de Europese wijk en de Noordwijk. Hahn wou geen precieze uitspraken doen over de wijken waar de commissie op mikt, omdat de marktprijs daarmee meteen ook duurder kan worden. Hij bevestigde wel dat de Commissie vooral in de Europese wijk zal blijven. Eerder raakte al bekend dat de Commissie vooral gebouwen in Evere, Oudergem en ook wel Elsene wil afstoten.

Van een eventueel vertrek van de Commissie uit Brussel is absoluut geen sprake, liet Hahn nog weten. "Dat soort geruchten is absolute nonsens."

Minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris Pascal Smet (One.brussels-Vooruit) benadrukten dat ze het belangrijk vinden dat de Europese aanwezigheid niet tot monofunctionele wijken leidt. Met name in de Europese wijk en dan vooral rond de Wetstraat bestaat de vrees dat de kantoorfunctie daar nog meer de bovenhand zal nemen dan vandaag.

Wat met de verlaten gebouwen zal gebeuren is vandaag nog niet duidelijk. Pascal Smet maakte duidelijk dat het Gewest een voorkeur heeft voor gemengde gebouwen, waarin verschillende functies gecombineerd worden, waaronder wonen. Als het mogelijk is, wil het Gewest ook dat de voormalige kantoren gerenoveerd worden. Afbraak is pas de laatste optie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw, Europese Commissie, Johannes Hahn, Rudi Vervoort, Pascal Smet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie