Deens bureau moet van Schuman 'open en stedelijk plein' maken

schuman.jpg
© COBE en BRUT
| Centraal op het plein komt een ontmoetingsruimte.

Een Deens en een Brussels architectenbureau gaan het Schumanplein heraanleggen, zo kondigt minister Pascal Smet deze donderdag aan. De ontwerpers kwamen als winnaars uit de bus van de internationale wedstrijd die het Brussels Gewest in 2015 uitschreef. Ruim 8 jaar na de eerste plannen kan de heraanleg van de verkeersdrukke rotonde beginnen.

Het Deense architectenbureau COBE en het Brusselse BRUT overtuigden de expertenjury rond de Brusselse bouwmeester met een schets van een open en stedelijk plein.

schuman2.jpg
© COBE en BRUT
| Het nieuwe plein krijgt een opvallende luifel.

Dat ontwerp is opgebouwd rond concentrische cirkels. Het nieuwe plein wordt een komvormige ruimte met een moderne stalen structuur waar bezoekers en bewoners kunnen verpozen. Rond het plein komt een grote voetgangerszone.

Zo zal het Jubelpark verbonden worden met het plein via de Kleine Wetstraat en zal je vanuit het park tot aan het Raads- en Commissiegebouw kunnen wandelen. Autoverkeer zal dus niet meer over het plein kunnen rijden dat zo geschikt wordt voor de organisatie van activiteiten en evenementen.

schuman3.jpg

Niet enkel de Schumanrotonde wordt namelijk heraangelegd, maar de hele omgeving van het Jubelpark tot aan metrostation Maalbeek wordt aangepakt. Auto's zullen niet meer volledig rond het plein kunnen rijden, er blijven wel een aantal verbindingen tussen zijstraten. Dat is te zien op de afbeelding.

Het Kopenhaagse COBE is een groot, gerenommeerd bureau. BRUT is jonger maar begeleidde de stadsvernieuwing van de slachthuissite in Kuregem.

Ontmoetingsplaats

Hun ontwerp doet volgens minister Pascal Smet (Mobiliteit, SP.A) recht aan de regeringsvisie om van een stad voor auto's naar een stad voor mensen te gaan. "Ik ben blij met deze belangrijke stap, nu moet het bureau aan de slag om samen met de buurt, bewoners en Europese instellingen het project verder vorm te geven."

De internationale wedstrijd voor de heraanleg, waaraan ruim 20 bureau's deelnamen, werd eind december 2015 uitgeschreven. Een eerdere wedstrijd uit 2009 liep op een sisser af. Het ontwerp van toenmalige winnaar, het Brusselse bureau XDGA Xaveer De Geyter Architects, werd niet vergund.

Voor hun keuze lieten Smet en minister-president Rudi Vervoort (PS) zich naar eigen zeggen leiden door het advies van de commissie van deskundigen. Volgens Vervoort wordt het Schumanplein na de heraanleg "een ontmoetingsplaats waar vele Brusselaars, Europese instellingen en toeristen op hebben gewacht."

Start in 2019

Het Gewest stelt zich als doel om in de loop van volgend jaar de plannen uit te werken om vervolgens een vergunning in te dienen. In het eerste semester van 2019 zou Brusselfonds Beliris met de werken kunnen starten. Het Gewest maakt voor de heraanleg 7,78 miljoen euro vrij.

schuman_commissie.jpg
© COBE en BRUT
| Het nieuwe Schumanplein, met zicht op het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie.
schuman4.jpg
© COBE en BRUT
| Een overzicht van de nieuwe metalen luifel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel