Definitieve herstelling van beschadigde daken Bozar kan starten

1757 kortje Bozar 1757 kortje Bozar
© fc
| Een deel van de daken van kunstencentrum Bozar gingen in vlammen op.
© fc
| Een deel van de daken van kunstencentrum Bozar gingen in vlammen op.

De definitieve herstelling van de beschadigde daken van kunstencentrum Bozar kan in de komende dagen van start gaan. De Regie der Gebouwen meldt dat de werfkraan die daarvoor nodig is momenteel geplaatst wordt. De werken zullen meer dan een jaar duren, tot en met juni 2023.

De dakbrand in de Bozar brak uit op 18 januari 2021. Het zuidelijke circuit van het cultuurhuis, met onder meer enkele tentoonstellingsruimtes en de concertzaal Henry Le Bœuf, werd daardoor getroffen. Heel wat bluswater sijpelde in het gebouw en zorgde voor bijkomende schade.

Meteen na de brand werd een voorlopige afdekking en roofing aangebracht op de beschadigde delen van het dak om verdere waterinsijpeling te vermijden. Nu volgt de definitieve herstelling. Om die in goede banen te leiden, wordt een werfkraan op het dak geplaatst. Op die manier kan werfmateriaal in en uit de werfzone gehesen worden.

Werken lopen tot juni 2023

De herstellingswerken lopen tot juni 2023. Concreet gaat het om het heropbouwen van de zinken dakbedekking en goten, de herstelling van de glazen daken en lichtkoepels, de vernieuwing van de speciale technieken en de ophangrails met daarin de aircobuizen en de restauratie van de parketvloeren.

De daken en tentoonstellingszalen worden in hun oorspronkelijke staat hersteld. Aan de werken hangt een prijskaartje van zo'n 9,3 miljoen euro vast dat gedragen wordt door de verzekering van Bozar. Eventuele kleine aanpassingen of verbeteringen aan de situatie van voor de brand worden gefinancierd door de Regie der Gebouwen.

BRUZZ sprak eerder met Sam Deckmyn, financieel verantwoordelijke van de herstellingswerken

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?