Dubbel zoveel kantoren gepland als nodig in de Noordwijk

© Saskia Vanderstichele

In de Noordwijk staan liefst 300.000 vierkante meter nieuwe kantooroppervlakte in de steigers. Uit nog niet gepubliceerde projecties van het gewest blijkt dat dat er twee keer meer zijn dan de vraag.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) antwoordde maandag in het parlement op vragen over de Noordwijk en de toekomst van de Proximustorens. Vraagstellers waren Soetkin Hoessen (Groen), Mathias Vanden Borre (N-VA) en Geoffroy Coomans (MR).

In zijn antwoord gaf Vervoort onder meer mee dat er veel meer kantoorruimte zit aan te komen in de Noordwijk dan nodig. De som van de projecten die nu al gebouwd worden en van projecten die gepland worden in de loop van de volgende 3-5 jaar, bedraagt liefst 300.000 vierkante meter. De minister-president baseert zich daarbij op nog niet-gepubliceerde projecties van het gewest en zijn 'overzicht van het kantorenpark'.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) op de persconferentie van 7 oktober met nieuwe maateregelen om verdere verspreiding van het coronavirus en de de ziekte covid-19 tegen te gaan

“We moeten dan ook de moed hebben om het roer om te gooien,” zegt Vervoort. “Het grote monofunctionele kantoorcomplex is verleden tijd.”

Vervoort geeft het voorbeeld van de Proximustorens, die mogelijk verdwijnen, omdat het telecombedrijf een kleinere hoofdzetel zoekt. “Als het aantal kantoren in de Proximustorens zou verminderen, kan dit kansen bieden voor de wijk om diversificatie te brengen in publiek en gebruik. Dit soort versterking van de woonfunctie is ook vervat in de krachtlijnen van de Visie voor de Noordwijk, die momenteel wordt uitgewerkt.”

In een recente reportage las u hier al hoe de klassieke kantoortoren in de Noordwijk aan het wankelen gaat. Naast meer woningen en vermenging van functies zet het Gewest er ook in op een vergroening en een beter openbaar vervoer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?