Eerste steen gelegd voor nieuwe sporthal in Molenbeek

sporthal molenbeek flute enchantee 230206werfdoekcarchitecturayvesmalyssekikiverbeec.jpg
© URA Yves Malysse Kiki Verbeeck
| Een toekomstbeeld van de nieuwe sporthal Flûte Enchantée in Molenbeek.
© URA Yves Malysse Kiki Verbeeck
| Een toekomstbeeld van de nieuwe sporthal Flûte Enchantée in Molenbeek.

Op de Toverfluitstraat 30 in Sint-Jans-Molenbeek zal tegen de zomer van 2024 een nieuwe sporthal komen die de voorlopige naam Toverfluit kreeg. De eerste steen werd donderdag gelegd in aanwezigheid van burgemeester Catherine Moureaux (PS) en schepen van Openbare Werken Jef Van Damme (Vooruit).

Het sportcomplex zal gebruikt worden door de omliggende scholen École 14, École 15, École 13, École 12 en basisschool Paloke, en buiten de schooluren door buurtbewoners. "De sporthal komt terecht in een wijk waar zeer weinig sportinfrastructuur is. Met deze dubbele functie ben ik dan ook heel blij," aldus Van Damme.

Vanwege een nieuwe wandelweg die wordt aangelegd naar de sporthal in de Toverfluitstraat die door het Scheutbos zal lopen, zullen ook de scholen in de Palokestraat er gebruik van kunnen maken, legt de schepen verder uit.

Naast een sporthal, zal het complex ook een conciërgewoning en een parkeerterrein omvatten met 28 plaatsen voor auto’s en 40 voor fietsers. De helft van het terrein zal overigens worden beplant. “Zo wordt de gehele directe omgeving veel aangenamer en minder bedekt met beton," aldus de gemeente.

Volgens het gemeentebestuur is het gebouw “een echte meerwaarde op het gebied van ecologie”. Zo zal het groendak regenwater hergebruiken en zijn de gebruikte materialen recycleerbaar.

De glazen gevels zullen bovendien veel licht doorlaten, maar voorkomen dat mensen naar binnen kunnen kijken. Het gebouw werd ontworpen door architectuurbureau Ura. "We zijn trots op de mooie architectuur van het gebouw. Het geheel wordt translucide. Het wordt dus geen gesloten box, maar een sporthal met veel licht, waardoor we minder kunstlicht moeten gebruiken," aldus nog Van Damme.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?