Elsene laat huizen verder barsten

© Jean Beckers
| Zowel binnen als buiten zijn er de laatste maanden barsten verschenen in de muren aan de Kerckxstraat.

De bewoners van de gebarsten huizen op de Elsense Kerckxstraat blijven gefrustreerd achter. 30 van hen interpelleerden donderdag de gemeenteraad. “Maar het college zei On peut plus rien faire. En dus gaat alles gewoon door.” Bevoegd schepen Viviane Teitelbaum (MR) belooft wel nieuwe controles. “Ik maak me ook zorgen.”

Een aannemer werkt op de Elsense Kerckxstraat 50 al sinds 2013 aan een appartementsblok met een ondergrondse parking. Daarvoor zijn pomp- en graafwerken nodig en die veroorzaken grondverzakkingen. Vooral de laatste maanden trekken muren daardoor scheef en ontstaan er barsten in de omliggende huizen. Ondertussen zijn er al 13 woningen beschadigd, eentje staat zelfs officieel op instorten.

De bewoners kloppen al jaren aan bij de gemeente voor hulp. Daar klinkt het steevast dat dit een zaak is voor het Gewest, omdat het gaat om een duurzaam wijkcontract. Nochtans had het gemeentebestuur in 2010 de gemeentelijke overlegcommissie kunnen volgen in haar negatief advies. Dat deed het niet en dus zette het Gewest de geldkraan open.

Serieuze kater

Om de gemeente te wijzen op die verantwoordelijkheid en tegelijkertijd hun noodkreet te hernieuwen, hebben 30 bewoners van de Kerckxstraat donderdag de gemeenteraad geïnterpelleerd. Het college reageerde zoals voorspeld, getuigt aanwezig bewoner Guillaume Vandenberghe.

(Lees verder onder foto)

GR Elsene 22 maart
© Jean Beckers
| Burgemeester Dufourny (r.) lacht tijdens de tussenkomst van Kerckxstraat-frontman Jean Beckers (l.)

“De burgemeester (Dominique Dufourny, MR, red.) vroeg midden in het betoog van onze vertegenwoordiger om af te sluiten, omdat hij maar 10 minuten mocht praten,” vertelt Vandenberghe. “Maar de zaal reageerde emotioneel en ze liet hem dan toch uitpraten. Nadien zeiden de schepenen ‘On peut plus rien faire.’ Dus het pompen gaat door.”

Er lopen al twee rechtszaken tegen de projectontwikkelaar, maar nu overwegen de bewoners ook een collectieve rechtszaak tegen de gemeente. “Als dat enigszins mogelijk is, want na die gemeenteraad donderdag blijven we zitten met een serieuze kater.”

Regelmatige controles

Tijdens het openbaar onderzoek in 2010 was schepen Nathalie Gilson (MR) nog bevoegd voor Stedenbouw. Na onder andere het Delhaize-Molièredebacle is die bevoegdheid overgeheveld naar partijgenoot en schepen Viviane Teitelbaum.

“Zowel het Gewest als de gemeente hebben regelmatig controleurs gestuurd,” zegt de schepen aan BRUZZ. “Het laatste rapport van 20 maart verzekert de stabiliteit van de grond. We blijven die controles uitvoeren, maar zo lang er geen probleem wordt vastgesteld, kan Stedenbouw de werken niet laten stilleggen. Maar ik maak me wel degelijk zorgen, en de burgemeester doet dat ook.”

Kaartenhuis

De groene en christendemocratische oppositie liet tijdens de interpellatie stevig van zich horen. “Die mensen vrezen voor hun leven, ze hebben het terecht over een kaartenhuis dat ieder moment in elkaar kan vallen,” aldus CDH-gemeenteraadslid Julie De Groote.

“Het is gewoon onbegrijpelijk dat de gemeente indertijd dat negatief advies niet heeft gevolgd. Er zijn nochtans dure nieuwe sociale woningen vlakbij onbewoonbaar verklaard vanwege vochtproblemen afkomstig van dezelfde moerasgrond (van de Elsenedam, red.) waarop het blok op de Kerckxstraat 50 nu wordt gebouwd. Ze wisten dat, nu moeten ze hun verantwoordelijkheid nemen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?