13 huizen in Elsene beschadigd door bouwwerf

© Jean Beckers
| Zowel binnen als buiten zijn er de laatste maanden barsten verschenen in de muren.

Aan de Kerckxstraat in Elsene zijn 13 huizen beschadigd geraakt door een bouwwerf. Er wordt op dit moment gewerkt aan een ondergrondse parking, met grondverzakkingen en gebarsten muren tot gevolg. “De gemeente weigert al twee jaar lang om ons te ondersteunen.”

Aan de Kerckxstraat 50 werkt een projectontwikkelaar al sinds 2013 aan een appartementsblok. Dat gebeurt in opdracht van het Gewest, want de bouw kadert binnen een wijkcontract (Maalbeek).

Tijdens het openbaar onderzoek verzamelde een petitie tegen het project 400 handtekeningen, het advies van de gemeentelijke overlegcommissie was in 2010 al negatief. Het gemeentebestuur zelf gaf daar evenwel geen gevolg aan en dus zette het Gewest het licht op groen.

Waterrijke grond

In de tussentijd kwamen er interpellaties, klachtenbrieven en zelfs een rechtszaak. Volgens de bewoners neemt het project een van de laatste stukjes groene ruimte weg uit de wijk. Maar nu is er een meer acuut probleem: het appartementsgebouw wordt gebouwd op waterrijke grond. Dat maakt alles een stuk ingewikkelder, maar daar houdt de aannemer volgens de buurtbewoners weinig rekening mee.

“Hij pompt nu al twee jaar lang water uit de grond om de ondergrondse parking voor de nieuwbouw te kunnen aanleggen. Maar hij moet daarmee stoppen, want ondertussen zijn er al 13 huizen beschadigd,” vertelt buurtbewoner Guillaume Vandenberghe bij BRUZZ. “Ondertussen weigert de gemeente ook al twee jaar lang om de bewoners daarbij te ondersteunen.”

Barsten en scheuren

Het gaat over de even huisnummers 30 tot en met 48, en ook nummers 59, 61 en 175. Hoe dichter bij de werf op nummer 50, hoe groter de schade: barsten en scheuren in de muur, met op nummer 48 zelfs een reëel gevaar van instorting. Die problemen zijn ook ter plaatste vastgesteld door een expertisebureau. Eén gezin besloot zelfs al te verhuizen.

In 2013 was Nathalie Gilson (MR) nog bevoegd schepen in Elsene. Zij zegt nu aan BRUZZ geen weet te hebben van de problemen die de buurtbewoners vermelden. De huidige schepen van Stedenbouw, Viviane Teitelbaum (MR), heeft nog niet gereageerd. Donderdagavond interpelleert het buurtcomité Gray-Kerckx-Wéry de gemeenteraad over de kwestie.

barst muur kerckx 36 38
© Jean Beckers
| Een stevige barst in de tuinmuur tussen Kerckxstraat 36 en 38.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?