The One

| De nieuwe kantoor- en woontoren The One aan de Wetstraat

Europese commissie voor 18 jaar naar kantoorgebouw The One

KH
30/06/2020

De Europese Commissie heeft een vruchtgebruikovereenkomst gesloten voor kantoorgebouw The One aan de Wetstraat. Het bewonerscomité van de Leopoldwijk vindt dat gebouw een typisch voorbeeld van een economisch model dat de eigen omgeving vernietigt.

The One is een dubbele woon- en kantoortoren van aan de Wetstraat in Brussel, ter hoogte van metrostation Maalbeek. Woon- en kantoorgedeelte staan daarbij rug aan rug, zonder verbindingen tussen de twee. Het kantoorgedeelte is 94 meter hoog en goed voor 30.000 vierkante meter, het woongedeelte biedt plaats aan 97 gezinnen.

De voorbije jaren was het al duidelijk dat het kantoordeel van de toren gebouwd werd met het oog op gebruik door de Europese Commissie. Een vruchtgebruikovereenkomst over 18 jaar bevestigt dat nu.

Vastgoedpromotor Atenor zegt dat hij blij is met de overeenkomst voor het “emblematisch en passief gebouw, dat perfect in de Green Deal past, de hoeksteen van het Europese plan voor duurzaam herstel”.

'Rechtsstaat omzeild'

Het bewonerscomité van de Leopoldwijk, dat de evolutie van de Europese wijk al decennia volgt, is minder lyrisch. Het wijst erop dat de afbraak van de voorganger van The One niet meteen een voorbeeld van duurzaam bouwbeleid is.

“De nieuwbouw zal op zijn minst 50 jaar in gebruik moeten zijn zonder zware renovatie voor ook maar het eerste atoom broeikasgas wordt uitgespaard,” klinkt het in een reactie. Kantoorgebouwen worden tegenwoordig al vaak na 30 jaar opnieuw afgeschreven.

Het comité heeft het ook moeilijk met het feit dat het Gewest zijn regelgeving aanpaste op maat van The One. Het 94 meter hoge gebouw week immers af van de toenmalige bouwnormen. “De toren is zo een emblematisch voorbeeld van de manier waarop het Gewest de rechtsstaat omzeilt ten voordele van de grote immobiliënspelers,” klinkt het nog.

De bewoners betreuren ten slotte dat de Europese Commissie opnieuw de hoogte opzoekt, in plaats van contact te zoeken met de wijk. "Bij elke nieuwe legislatuur vragen we aan de voorzitters van Parlement en Commissie om ze te ontmoeten. Het enige antwoord dat we krijgen is een contract voor een catastrofaal project."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, Atenor, kantoortoren, The One, Europese Commissie, aql

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni