Actiecomités gaan in beroep tegen torenprojecten in Europese wijk

© Immo Victoire
| De nieuwe kantoor- en woontoren The One aan de Wetstraat, hier nog in aanbouw.

Stadsverenigingen blijven strijden tegen torenprojecten in de Europese wijk. Ze gaan in beroep tegen de kersverse vergunningen voor The One en Realex.

Wat voorafging: In 2014 kende het Gewest een vergunning toe aan de torengebouwen The One en Realex. Het eerste is ondertussen gebouwd op de Wetstraat ter hoogte van Maalbeek, het tweede is nog steeds een plan voor de site naast The One. Realex moet 114 meter hoog worden.

De twee bouwvergunningen konden op heel wat kritiek rekenen en verschillende organisaties tekenden dan ook beroep aan. De klagers merkten onder meer op dat de torens een forse inbreuk betekenden op het stedenbouwkundige kader. The One is met zijn 94 meter bijvoorbeeld een pak hoger dan dat kader (de GGSV, de gezoneerde gewestelijke stedelijke verordening).

Eind september vernietigde de Raad van State dat GGSV, waardoor ook de vergunningen niet meer geldig zijn. Maar ondertussen staat The One er wel al. De twee bouwvergunningen voor The One en Realex kwamen meteen op losse schroeven te staan.

Geen openbaar onderzoek

Het Gewest trok de vergunningen daarop terug in om dezelfde dag al twee nieuwe vergunningen goed te keuren voor de twee projecten, deze keer op basis van het stedenbouwkundig kader dat voor de GGSV van kracht was.

Bewonerscomités uit de Europese wijk dienen nu samen met Inter-Environnement beroepen in tegen de nieuwe bouwvergunningen bij de Raad van State, meldt de krant Le Soir. Ze wijzen er onder meer op dat er geen openbaar onderzoek was voor de nieuwe vergunningen. Die houden opnieuw aanzienlijke afwijkingen in ten opzichte van het oudere stedenbouwkundige kader.

Ondertussen is een nieuw stedenbouwkundig kader voor de Wetstraat in de maak. Dat laat torengebouwen tot 155 meter toe. Ook tegen dat voornemen van het Gewest rees protest, onder meer in de vorm van een petitie die al 6.000 handtekeningen verzamelde.

Realex toren geknipt
© Assar
| Realex, voorlopig nog een plan, moet 114 meter hoog worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?